Moje sladké tajemství

Chutná semínka pro zdravý a dlouhý život

Ať je zima mrazivá nebo mírná, vždy je to velmi zatěžkávající období pro náš organismus. Ta mírnější snad ještě víc, než ta studená. To proto, že jak říkaly už naše babičky, ve vzduchu nepřemrznou bacily, a nás si pak najde kdejaká infekce.

Abychom tomu předešli, jsme ochotni utratit v lékárnách nemalé peníze za různé potravinové doplňky s pochybnými účinky. Přitom máme v dosahu tolik osvědčených prostředků, které stojí pouhý zlomek toho, co nám lékárník ve snaze zvýšit obrat doporučí.

Pro očistu i regeneraci

Jedním z nich jsou i semínka, která se v poslední době naprosto zaslouženě vrací do našich kuchyní. Semena jsou totiž přirozeným zdrojem energie rostlin a obsahují dostatek živin nutných k tomu, aby poháněla jejich růst.

Jsou bohatá na řadu prospěšných látek včetně proteinu, vitamínu E a vlákniny. Tuk obsažený v semínkách obsahuje také nenasycené mastné kyseliny a jiné sloučeniny, které mají antioxidační účinky. Proto jsou velmi léčivá a dokáží regenerovat celý náš organismus.

Mlsání pro dobrou náladu

Navíc působí preventivně proti civilizačním chorobám včetně rakoviny. Tuk ze semínek také umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což znamená, že ochraňuje cévy a působí jako prevence proti arteroskleróze. Semínka také obsahují spoustu minerálních látek, které příznivě ovlivňují naši pleť.

Navíc jsou bohatá na vitamíny skupiny B, které významně ovlivňují naši duševní pohodu. Jejich pravidelná konzumace proto potlačuje stres a přináší dobrou náladu.

Semínka obsahují i důležitou vlákninu, která pomáhá nejen proti zácpě, ale funguje zároveň i jako prevence mnohem závažnějších chorob, jako je třeba rakovina tlustého střeva.

Nebojte se ochutnat semínka

Ještě před několika lety každý, kdo se stravoval trochu zdravěji, působil na své okolí jako podivín. Naštěstí doba pokročila a s tím o obecné povědomí o zdravé výživě.

Proto už víme, že na snaze trochu si zpestřit jídelníček nic podezřelého není. Abyste i vy mohli vyzkoušet zdravá semínka, představíme vám ty nejznámější, a poradíme vám, jak je konzumovat..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden