Cibulová focaccia

Suroviny:

Těsto:

320 g vody

50 g olivového oleje

500 g hladké mouky

2 lžičky soli (10 g)

1 lžička cukru

6–7 g čerstvého droždí

Na potření těsta pod cibuli:

3 lžíce oleje

1 lžíce vody

špetka soli

Náplň:

3–4 střední červené cibule

olivový olej

čerstvý rozmarýn

mletý pepř – podle chuti

hrubozrnná sůl

Postup:

Všechny suroviny dáme dohromady a uděláme si kvásek. Necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Připravíme si dva plechy s pečicím papírem, který dobře potřeme olivovým olejem. Na každý dáme polovinu těsta a roztáhneme jej do kulaté placky o tloušťce cca 1,5–2 cm. Necháme hodinu kynout.

Zatím oloupeme cibule, nakrájíme je na tenká půlkolečka, která v míse pokapeme olejem, a připravíme si i natrhané jehličky rozmarýnu.

Rozkynuté pláty těsta potřeme osolenou vodou s olivovým olejem (cca 3 lžíce oleje, 1 lžíce vody, sůl, promíchat), poklademe plátky cibule, zapíchneme rozmarýn. To vše ještě svrchu lehce posolíme, opepříme a bohatě zakapeme olivovým olejem. Focacciu necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C dozlatova 15–20 minut.

Tip!

Focaccia je vynikající pečivo. Hodí se k polévkám, skvělá je zakapaná olivovým olejem.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama