Moje šťastná hvězda

Cibulový quiche s gorgonzolou

Slaný koláč neboli quiche (čtěte „kyš“) se těší velké oblibě, dá se do něj totiž zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny a třeba i přebytky z lednice. Tento koláč je navíc plný vůní.

Ingredience:  250 g hladké mouky, 125 g másla, 50 ml ledové vody, lžička soli

NÁPLŇ:  4 velké cibule, 120 g slaniny, 150 g gorgonzoly, 2 lžičky sušených kvítků levandule, 3 vejce, 125 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky. Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto.

2. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle. To proto, aby vám máslo nezačalo příliš rychle měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.

3. Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečicí papír a vysypejte na korpus centimetrovou vrstvu fazolí, hrachu nebo třeba rýže. Pěkně jej tím zatížíte a zůstane rovný.

4. Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte a vysypejte obsah. Během pečení korpusu se pusťte do přípravy směsi na náplň.

5. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, kterou poté vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibuli nakrájenou na kolečka a restujte na nižší teplotě, dokud nebude zlatá. Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny, levanduli a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus.

6. Na povrch rozdělte kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků. Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden