Cicimek léčí už tisíce let

Kromě vysokého obsahu vitaminu C jsou plody jujuby čínské, známe také jako cicimek datlový, přínosem i pro obsah vitaminů skupiny B, karotenu, přírodního cukru a minerálních látek, jako je draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď, kobalt a jód.

Na co je použít

Plody se doporučují proti kašli, nespavosti, neurózám či revmatickým bolestem, i na dobré trávení. Údajně také čistí krev, snižují krevní tlak a uklidňují bolesti jater, ledvin a močového měchýře. Najdou se i zmínky o protirakovinných účincích, léčbě nespavosti či ochraně před ztrátou mateřského mléka. Semena mají také léčit celkovou slabost, bušení srdce, hypertenzi, chronickou žízeň, nadměrné pocení a podvýživu.

Mají tonizující účinky na organismus, snižují pocení, uklidňují nervy a posilují kosti a šlachy.

Jak je zpracovat

Čerstvé plody se dají zavařit do podoby kompotů, povidel, pyré, želé či marinády. Výborné jsou i na koláče a do sušenek či ovocných chlebíčků.

Dají se navíc uchovávat sušené, pro zdravé zimní mlsání. Uleželé mohou být také dobrou pochoutkou k vínu..

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama