Můj čas na kafíčko

Cider – zkvašený jablečný mošt

Suroviny:

● kyselá zelená jablka dle potřeby

Postup:

Jablka omyjeme, zbavíme nejedlých částí a hned lisujeme, aby na vzduchu nezhnědla. Šťávu necháme chvíli stát a čistou opatrně stočíme gumovou hadičkou nebo přecedíme přes plátno.

Jablečnou šťávu naplníme do čistých sklenic, uzavřeme nebo převážeme dvojitým celofánem či pergamenem a vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou podložkou. Sterilujeme v páře 20 minut při 80 °C nebo od bodu varu 8 minut. Po sterilaci vybereme sklenice z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na tmavé, chladné a suché místo. Jablkový mošt popíjíme podle chuti.

Extra tip:

Obdobný nápoj lze vyrobit třeba i z hrušek – říká se mu perry (poiré). 6 hrušek rozčtvrťte a zbavte jádřinců, 1 pomeranč oloupejte, 1 nakrájejte i se slupkou na měsíčky. 4 hrušky dejte do hrnce, 2 stranou.

Přidejte brusinky, pomeranč, hřebíček, svitek skořice, rozmarýn a cukr. Zalijte vodou a vařte 15 minut. Vlijte jablečný mošt, vařte 1 minutu a přeceďte. Přidejte pomeranč a zbylé hrušky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden