Můj kousek štěstí

Čím dřív začnete, tím lépe

Ideální čas na očistu právě přichází.

Ačkoli jaro ještě úplně nepropuklo, s očistou je dobré začít co nejdřív. Není to nic složitého a ohromně vám to pomůže.

Tělo se snáze čistí při ubývajícím Měsíci, to znamená po úplňku. A ten je zrovna toto úterý, což je ideální příležitost nastartovat jarní detoxikační kúru.

Odlehčený jídelníček i půst

V zimě máme tendenci konzumovat vydatnější jídla, tím pádem je teď naše tělo poněkud „zanesené“. Projevuje se to mimo jiné i tzv. jarní únavou – cítíme se vyčerpaní, zíváme od rána do večera, do ničeho se nám nechce a máme náladu pod psa. Proto je prospěšné dopřát tělu něco jiného a pořádně ho pročistit.

Zaprvé to chce odlehčit jídelníček. Zahrňte do něj pár dávek zeleniny a ovoce navíc a dopřejte si častěji kvašené potraviny. Pokud se vám to zdá málo, můžete zkusit jarní půst. Poděkují vám za něj především střeva, ale i další orgány, které se při něm zregenerují a pročistí.

Ovšem s půstem opatrně, není vhodný vždy a pro každého. Příznivě působí půst přerušovaný, kdy nejíte například jen jeden den v týdnu. Pokud chcete hladovět déle, poraďte se nejdříve s lékařem.

Bylinky i klíčky zpestří zeleninové saláty a přidají jim další dávku vitaminů, minerálů a jiných prospěšných látek.

Co nabízí příroda

S detoxikací pomohou bylinky, zejména ty, které právě začínají rašit. Příroda zařídila, že nám je nabízí v pravý čas. Královnou očistných kúr je samozřejmě kopřiva, odvar z ní pomůže organismus odvodnit a podpoří přirozenou imunitu.

Skvělé jsou také pampelišky a podběl. Úplně nejlepší bude, když se na bylinky vypravíte sami do přírody. I samotný pohyb venku pomáhá rozhýbat svaly i vnitřnosti, čerstvý vzduch prospívá plicím a pohled do probouzející se zelené přírody očím i psychice.

Jak tedy na to?

Hlavním smyslem jarní očisty je pročistit detoxikační orgány v těle – játra, střeva a ledviny. Není to žádná nárazová dieta, ale pozvolný proces, během kterého se tělo pročistí a zbaví škodlivých látek. Pro játra je skvělý ostropestřec mariánský.

Můžete si z něj připravit čaj nebo ho konzumovat formou doplňku stravy ve formě kapslí, olejů či kapek. Játra i žlučník ocení pampeliškový čaj nebo šťávu z červené řepy. A celému tělu prospěje kopřivový čaj.

Ideálně z mladých kopřiv, ale stejně tak můžete využít i sušené. Dejte v tomto období přednost spíše rostlinné stravě, omezte moučné výrobky a maso. Nezapomínejte na zdravé tuky v podobě nenasycených mastných kyselin – ořechy, lněné semínko nebo rovnou rybí olej.

Jídlo si zpestřete různými výhonky a klíčky. Výborná je například řeřicha, která vám ze semínek vyroste rychle i na vlhké vatě a zpestří různé saláty, polévky a další jídla. Zároveň nezapomínejte dodržovat pitný režim, voda pomůže z těla odplavit spoustu odpadních látek.

Kopřivová kúra

Natrhejte si každý den trs čerstvých, mladých rostlin. Opláchněte je, listy i nať posekejte na menší kousky, vložte je do nějaké nádoby, zalijte studenou vodou a nechte přes noc louhovat. Ráno výluh přeceďte přes velmi jemné pláténko. 2 dl nápoje pijte 3–4krát denně po dobu sedmi dní.

Dobré rady

• Mladé čerstvé výhonky kopřiv si také můžete přidávat do salátů i nádivek.
• Naslouchejte svému tělu, pokud pociťujete únavu, dopřejte si bez okolků tolik potřebný odpočinek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden