Můj čas na kafíčko

Čím hrozí únava nadledvin?

Vyčerpání, úzkost, neschopnost koncentrace a touhu po jídle často připisujeme hormonálním změnám vyššího věku. Ale tyto příznaky mohou ukazovat i na jistá onemocnění.

Adrenální únava?

Právě ta může být jedním z nich. Nadledvinky jsou dvě žlázy, produkující základní hormony: kortizol (stresový hormon, reguluje krevní tlak a imunitní systém) a aldosteron (redukuje hladinu soli v krvi a přispívá k regulaci tlaku).

Nadledvinky jsou klíčové pro zvládání stresu. Jste-li mu dlouhodobě vystavena, produkují přebytek kortizolu, a je skoro nemožné ráno vstát a cítit se dobře a odpočatě.

Jak se projevuje?

Pacienti uvádějí poruchy spánku, přibírání na váze, snížení libida až po dlouhodobou únavu. Prvním krokem pro zotavení je trénovat techniky, které vám pomohou vypořádat se se stresem, což kortizol obvykle vrátí na normální úroveň.

Existují i jiná řešení

Také spánek je pro zotavení zásadní. A pamatujte i na hořčík, který má zklidňující účinek na nervový systém a dodává tělu energii.

Jedním z klíčových doporučení na podporu nadledvin je zajištění správné hladiny draslíku v těle, tedy jíst potraviny, jako je hnědá rýže, celozrnné těstoviny, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden