Můj kousek štěstí

Čím lze nahradit maso?

Člověk je sice všežravec, ale dokáže žít úplně bez masa, případně s jeho omezenou konzumací.

Možná zvažujete konzumaci masa omezit, nebo ho přestat jíst úplně. Kvůli zdraví, životnímu prostředí, zabíjení zvířat. Důvodů může být víc.

Maso určitě nepotřebujete mít na talíři každý den. Jen je potřeba dbát na správný přísun živin, o které je bezmasý jídelníček ochuzen. Jinak vaše tělo bude strádat. Nikdy proto nezapomínejte na fakt, že být vegetariánem je tak trochu věda, kdy přemýšlíte, co si dáte, a co a jak zkombinujete.

Jídelníček musí být pestrý

Nemusíte být přísnými vegetariány nebo vegany. Maso jednou dvakrát týdně a k tomu ještě dvakrát ryba je v pořádku jak z hlediska zdraví, tak naší planety.

Seznamte se s potravinami, které mohou nahradit ztrátu plnohodnotných bílkovin a aminokyselin z masa, které lidské tělo potřebuje k vytváření specifických bílkovin, tvorbě svalové hmoty a celkovému zdraví.

Avokádo je jedno z nejzdravějších ovocí na světě.

Luštěniny to samy nespasí

Za ideální náhradu masa jsou považovány všechny druhy luštěnin. Obsahují hodně bílkovin, ale také antinutrienty – látky, které zabraňují zpracování a využití některých složek výživy.

Rostlinám slouží k obraně, ale v trávicím traktu člověka mohou blokovat vstřebávání železa, zinku nebo vápníku. V případě, že se rozhodnete pro čistě rostlinnou stravu, je třeba na to myslet a tyto prvky doplňovat zvlášť. A sója, která také patří k luštěninám, je poměrně častý alergen. Jinak je to skvělý zdroj bílkovin a můžete ji připravovat na spoustu způsobů.

Zázrak z moře: řasy jsou nejzdravější zeleninou.

Houby i pro imunitu

Další vhodnou alternativou jsou houby, zejména hlíva ústřičná, která obsahuje spoustu živin, bílkovin a také beta glukany, které posilují imunitní buňky, zkracují dobu léčby různých onemocnění i hojení povrchových ran.

V případě, že trpíte chudokrevností, hlíva vám může být opět výborným pomocníkem. Hlívu je možné chutně připravit na mnoho způsobů. Pokud ale chcete využít její účinky na imunitu, je nutné sáhnout po potravinovém doplňku z hlívy.

Co ještě na talíř?

Při omezování spotřeby masa je dobré zahrnout do stravy také mořské řasy, ořechy a semena. Jsou významným zdrojem důležitých prvků, jako je selen a zinek a důležitých aminokyselin.Dobrou volbou je i avokádo, které je ceněno hlavně pro svou vysokou nutriční hodnotu.

Dále všechny druhy dýní, zelená a listová zelenina, která je zdrojem důležitých vitaminů a stopových prvků a obsahuje také alkalické soli, které pomáhají předcházet přemnožení nežádoucích virů, bakterií či různých spór. Konzumujte ji syrovou, ale i částečně tepelně upravenou, kdy je snadněji stravitelná.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden