Můj čas na kafíčko

Čím méně spíme, tím víc toho sníme

 Spánek je přirozenou a nedílnou součástí lidského života. Ne všichni si ho ale dopřávají tolik, kolik by měli. Výsledkem je pak nejen únava a podrážděnost, ale mnohdy také větší hlad a zvýšená konzumace jídla druhý den.

To vše se ovšem negativně podepisuje na našem zdraví. Čím méně toho naspíme, o to více hladoví budeme následující den. Už dříve lékaři upozorňovali na spojitost mezi nedostatkem spánku a obezitou, případně také cukrovkou. Dokonce přesně spočítali, kolik kalorií navíc přijmeme právě kvůli nedostatku spánku.

Až pětina kalorií navíc

Vědci zjistili, že člověk, který v noci spí méně, než je zvyklý, následující den přijme v průměru až o 385 kalorií více, než by bylo potřebné. Což se může rovnat například čtyřem a půl krajícům chleba navíc. Pro srovnání – 385 kalorií se například blíží jedné pětině energetické denní potřeby u středně aktivní ženy kolem čtyřicítky. Úměrně s vyšším příjmem kalorií také lidé konzumují více tuků a méně bílkovin

Přestaňte ponocovat!

Ponocování nespaluje kalorie navíc, jak se někteří z nás mylně domnívají. Naopak, nedostatek spánku může v dlouhodobějším horizontu znamenat „jistotu“ v přibývání na váze. K potvrzení, zda tomu tak opravdu je, jsou ale zapotřebí ještě mnohé další studie, aby se potvrdilo, že prodloužením spánku lze odstranit jednu z příčin obezity či různých kardio-metabolických onemocnění. Obzvlášť v dnešní uspěchané době, kdy lidé spí mnohem méně, než je zdrávo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden