Moje chvilka pohody

Čím nám škodí netolismus?

Bez internetu se dnes už prakticky nikdo neobejde. Vidíme to u svých dětí, vnoučat i manželů. Někteří jsou do této zábavy tak zažraní, že bez ní pociťují abstinenční příznaky.

Netolismus je totiž chorobná závislost na virtuálních drogách. Konkrétně na online hrách, kybersexu, online gamblingu a sociálních sítích.

Jak se projevuje

Hlavním znakem je, že tato činnost zcela naplní život postiženého, stane se pro něj nejdůležitější. Ovládá jeho myšlení, chování i cítění. Roste množství času stráveného v online prostředí.

Je nutné vyvíjet stále více aktivity, aby bylo dosaženo uspokojení. U závislého člověka je možné pozorovat změnu nálady, která se rychle změní k lepšímu, pokud se dotyčný dostane ke své „droze“.

Při znemožnění přístupu k internetu se objeví klasické abstinenční příznaky. Když dojde například k výpadku signálu, může se člověk uchýlit až k agresivnímu chování.

Není úniku

Závislý člověk pomalu ztratí kontrolu nad časem. Někdy vstává příliš brzy jindy ponocuje kvůli potřebě být online. Postupně se dostavuje pocit prázdnoty, neklid, nervozita, pokud nemá k dispozici online svět.

To samozřejmě vede ke ztrátě přátel, narušení rodinných vztahů, potížím v zaměstnání. Závislý přestává dbát o svůj vzhled i zdraví.

Jak se zbavit závislosti

Je to náročný a dlouhý proces jak pro závislého, tak pro jeho okolí. Prvním krokem je přiznat si závislost. Čas strávený v online prostředí omezit na minimum. Je nutné změnit své chování, více žít skutečný život.

Pěstovat opět koníčky, které člověka dříve bavily nebo si vybrat takové, které ho budou bavit. Důležité je vytrvat a utvořit si z nového života rutinu a nepodlehnout opět závislosti. Celý proces je velice individuální a není ostuda vyhledat odborníka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden