Moje šťastná hvězda

Čím si posílit imunitu?

Zejména v zimních a jarních měsících náš organismus prochází zatěžkávací zkouškou. Viry a bakterie útočí ze všech stran. Je proto dobré vědět, jak se bránit a utužovat obranyschopnost.

Tou hlavní zásadou, jak si udržet pevné zdraví, je spánek. Denně byste měli spát alespoň osm hodin, ne méně než sedm hodin. Čím míň toho naspíte, tím slabší bude vaše imunita. Kvalitní a dlouhý spánek je klíčem k našemu zdraví. Sám o sobě však nestačí.

Starejte se o svá střeva

Téměř sedmdesát procent všech imunitních buněk v našem těle se nachází právě ve střevech. Právě zde se totiž nacházejí tělu prospěšné bakterie, které je třeba si hýčkat. A to nejlépe vlákninou.

Její pravidelnou konzumací si udržíte střeva zcela zdravá, bez nežádoucích bakterií a virů. Proto dbejte na dostatečný přísun čerstvé zeleniny a ovoce. Dobré je také pravidelně konzumovat probiotika ve formě kysaného zelí nebo kefíru.

Vaše tělo potřebuje vitaminy C a D

Velmi důležitý je rovněž vitamin D. V zimě nám chybí nejvíce, neboť v tomto ročním období je nejméně slunečných dní. Proto musíme slunce nahradit něčím jiným, nejlépe rybami, hovězím masem nebo vejci. Kromě vitaminu D si zajistěte i dostatečný přísun zázračného vitaminu C.

Nejvíce ho najdete v kiwi, mangu, paprice, kedlubně nebo v brokolici či kapustičkách. Samozřejmě v čerstvém stavu ho mají mnohem více, než když zeleninu či ovoce tepelně zpracujete.

Nezapomínejte na minerály

Zinek a selen jsou ty nejdůležitější ze všeho. Máme-li jich nedostatek, náš imunitní systém je značně nabourán. Alespoň třikrát týdně byste proto měli poobědvat nebo povečeřet luštěniny nebo celozrnné obiloviny.

Zázračný česnek a zázvor

Tyto dvě potraviny by neměly na na vašem jídelním stole chybět. Můžete je používat jako přísadu a ochucovadlo do nejrůznějších pokrmů, anebo si zázvor s česnekem můžete můžete naložit do medu, nechat týden uležet a pak konzumovat jen tak.

Ze zázvoru je taktéž výborný i čaj. Stačí si nakrájet pár plátků z očištěného zázvoru, zalít horkou vodou a dochutit medem a citronem.

Vyrobte si tinkturu

Tou nejlepší je ořešáková. Vyrábí se z pupenů ořešáku královského a vodky či slivovice. Přibližně 150 g pupenů nasekejte a vlože do připravené skleněné a uzavíratelné sklenice.

Zalijte je kvalitní vodkou nebo slivovicí a nechte dva měsíce macerovat na teplém, avšak tmavém místě. Občas sklenici protřepejte. Poté sceďte a užívejte dvě kapky každý den, zejména v zimních a jarních měsících. Uchovávejte v lednici.

I houba umí pomoci

Hlíva ústřičná je skvělým posilovačem imunity. Tuto houbu koupíte v každém větším supermarketu a můžete si z ní vyrobit třeba polévku, zapéct ji nebo ji například použít do salátů či bramboráků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden