Moje chvilka pohody

Čím ulevit bolavým zádům

Záda mohou bolet z dlouhého sezení u počítače nebo proto, že spíte v nevhodné posteli. Stačí také nečekaná větší zátěž při sportování či těžká fyzická práce a záda bolí jako čert.

Pokud nejde o nesnesitelnou bolest, se kterou je třeba jít ihned k lékaři, můžete zkusit pomoct zádům sami.

Zchlazovat

Jakmile se už bolest zad dostaví, je potřeba si uvědomit, kvůli čemu vznikla. Jedná-li se o úraz, pád a prudké natažení svalu, úlevu přinese zchlazení. Nejvhodnější je například masáž uvolňujícími přípravky s chladivým účinkem.

Ty často obsahují byliny s chladivým efektem, jako je například mentol, jedle sibiřská, eukalyptus, kostival atd. Klasickým pomocníkem je v tomto směru osvědčená „francovka“ nebo chladivá koňská mast s konopím.

Prohřívat

Na namožené svaly, kdy nejde o úraz, ale o přetížení, pomáhá naopak suché teplo. Svaly potřebují prohřát, a to lze několika způsoby. Jednak masáží prohřívacími přípravky, jež obsahují bylinné extrakty, např.kafr, skořici, zázvor, arniku atd., nebo přikládáním prohřívacího polštářku. Ten bývá plněný pohankou nebo pšenicí a dokáže držet teplo u těla. Použít můžete také pomalé protahovací cviky. Spolu se správným dýcháním dokážou svaly dobře uvolnit.

Pomohou tejpy

Při tomto typu bolesti zad vám mohou také pomoci v poslední době velmi oblíbené tejpovací pásky. Při maximálním prodloužení svalů, tedy při ohnutí, se nalepí na kůži a jakmile se narovnáte, tejp se stáhne a udělá na kůži varhánky.

Ty pak působí pod tlakem jako baňka, a tak odlehčí svalům. Tímto se usnadní proudění lymfy a urychlí jejich regenerace. Bohužel tohle sami nesvedete. Tejpy je vždy potřeba konzultovat s odborníkem, který vás s nimi naučí pracovat.

I v případě přetížení pomůže koňská mast, ale tentokrát hřejivá, stejně jako třeba hřejivá masážní emulze se zázvorem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden