Můj kousek štěstí

Čisté ruce, půl zdraví

Sezona rýmy, kašle a chřipkových onemocnění je v plném proudu. Možná se dopujete vitaminy nebo se otužujete, abyste se onemocněním vyhnuli. Je ale ještě něco, na co byste neměli zapomínat. .

Zásady, které nedodržujeme.

Kolem 40 % z nás odchází z WC bez toho, že by zamířili k vodovodnímu kohoutku. Po návratu domů si myje ruce jen asi 50 % lidí. Přitom více jak polovině infekcí bychom se mohli vyhnout, kdybychom dodržovali, co se nás maminky snažily v dětství naučit. Mýt si ruce pravidelně.

Kdy mýt

Vždy, když použijete toaletu, přijdete zvenku nebo před jídlem. Ale i po kontaktu s domácími mazlíčky, po úklidu nebo poté, co jste manipulovali s penězi či potravinami. V době chřipkových epidemií si myjte ruce co nejčastěji. Měli byste myslet i na to, že neumytýma rukama byste se neměli dotýkat obličeje, úst nebo jídla. Ale vězte, že jistá zdravá špína je pro imunitu potřebná.

  Správný postup

K tomu, abyste se zbavili nečistot a choroboplodných zárodků potřebujete nejenom teplou vodu, ale také mýdlo. Nejprve ruce namočte a pak si do dlaní kápněte tekuté mýdlo, nebo v dlaních deset sekund otáčejte kostku mýdla tak, aby se vytvořila pěna. Poté třete dlaně o sebe, aby se umyly. Dále dlaní namydlete hřbet druhé ruky, očistěte pravou i levou ruku. Následně propleťte prsty a klouzavým pohybem očistěte boční strany prstů. Palce umyjte krouživým pohybem v sevření prstů druhé ruky.
Po umytí ruce důkladně opláchněte. K osušení použijte čistý ručník, který ihned usušte na topení, aby se ve vlhkém textilu nemnožily bacily. Promažte pak ruce výživným krémem. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden