Můj kousek štěstí

Cítíte se stále unavení?

Častá únava může mít více příčin. Jednou z nich je nedostatek vitaminu B12.

Jak se projevuje?

Deficitem vitaminu B12 jsou ohroženi senioři, osoby s onemocněním trávicího traktu anebo vegani. Tito lidé mívají nažloutlou pleť nebo oční bělmo, což je důsledek zvýšení hladiny bilirubinu v krvi následkem narušení normální tvorby červených krvinek.

Poměrně častý je i pocit pálení, brnění a píchání v rukou a nohou i jiných částech těla, někdy problémy s koordinací pohybů a rovnováhou, závratěmi, dušností, změnami nálad, depresemi, záněty v dutině ústní nebo poruchami zraku, zhoršením kvality vlasů a nehtů, praskáním a zánětem ústních koutků.

Jak vitamin doplnit?

V případě, že jste „jen“ unavení, podráždění a bez energie, postačí zvýšený příjem vitaminu B12 ve stravě či pomocí potravinových doplňků. Najdete ho především v játrech a dalších vnitřnostech, škeblích, sardinkách, hovězím mase a některých rybách, jako jsou tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh nebo štika.

Dále ve fermentovaných mléčných potravinách, kysaném zelí, vejcích, králičím mase, zrajících sýrech a řasách chlorella a spirulina. Jsou-li příznaky vážnější, je vhodné požádat lékaře o provedení laboratorních testů, aby se vyloučila možnost jiných onemocnění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden