Citronová tráva není jen voňavá rostlina

Můžete ji snadno pěstovat na balkoně, nebo parapetu a sklízet ji dle potřeby. Své využití najde nejenom v kuchyni, ale i v domácí lékárničce. 


Nádherně voní, krásně vypadá i chutná a ještě ke všemu léčí. Seznamte se s citronovou trávou, bylinkou pocházející z jihovýchodní Asie.


Má úzké zelené listy a obsahuje zejména silici, jako je například citral, limonen a nerol, a také látky zvané flavonoidy, které mají příznivý vliv na náš organismus.


Snadné pěstování


Citronová tráva je na pěstování nenáročná. Potřebuje však přímé slunce a zároveň takové místo, které je chráněné před větrem. Dorůstá do výšky až šedesát centimetrů. Pěstujete-li ji venku, pak ji před zimou nezapomeňte vzít dovnitř. Není mrazuvzdorná.


Bylinka vyžaduje hodně prostoru,  zhruba 80 cm, proto by měla mít i dostatečně velký květináč s hlinopísčitým substrátem. Koncem léta se na ní pak objevují drobná kvítka.


Citronová tráva je na pěstování nenáročná.

Co všechno vyléčí?

Protože obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6 a také vitamin C a spoustu minerálů, hodí se jako lék na nachlazení i posílení imunity. Také léčí chřipku, různé typy zánětů, uklidňuje mysl, zbavuje vás trávicích potíží a v neposlední řadě léčí bolavé svaly a nepříjemné křeče v končetinách.

Olej z léčivky

Macerát z léčivky můžete využít na léčbu kožních vyrážek a zánětů nebo při masáži na uvolnění svalů. Hodí se i do studených a teplých salátů, případně k ochucení těstovin.

Do uzavíratelné sklenice nalijte do dvou třetin olivový olej. Přisypte do něj nasekanou čerstvou nebo usušenou citronovou trávu a promíchejte. Sklenici uzavřete a postavte ji na 14 dní na okenní parapet. Nakonec olej přeceďte.

Olej z léčivky můžete použít na léčbu kožních vyrážek.

Odvar na dobrou náladu

Při potížích s trávením nebo v době, kdy je vám ouvej a přepadají vás úzkostné stavy, si připravte čaj ze sušené citronové trávy. Dozajista vám zachutná už po prvním doušku.

Na přípravu čaje budete potřebovat dvě lžičky sušené citronové trávy. Ty zalijte 150 ml vroucí vody a čaj přikryjte. Nechte ho louhovat po dobu deseti minut.

Pak ho přeceďte a ještě teplý vypijte. Na dochucení můžete použít trochu máty, medu a citronovou šťávu. Skvěle chutná i se špetkou mleté skořice.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden