Citronový chléb

Suroviny na 4 porce:

● 2 citrony ● 200 ml mléka
● 400 g polohrubé mouky + na podsypání
● 30 g droždí ● 120 g cukru
● 2 velká vejce
● 110 g změklého másla
● 2 lžičky soli
● 150 g hrozinek
● tuk na vymazání formy

Postup:

1. Citrony omyjeme, osušíme. Mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí a smícháme je s vlažným mlékem, polovinou cukru a špetkou soli.

Přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Přidáme zbylý cukr, vejce, máslo, sůl, šťávu a kůru z citronu a vše propracujeme. Těsto hněteme 7 minut v robotu. Nakonec zapracujeme hrozinky.

2 Těsto dáme na pomoučněný vál, přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Mezitím ho dvakrát přetočíme. Zatím vymastíme formu, vložíme do ní těsto a necháme ho přikryté ještě 30 minut kynout.

Zatím rozehřejeme troubu s kastrůlkem vody na 200 °C. Pak kastrůlek vyjmeme, do trouby dáme chléb a teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Chlebíček podáváme s tvarohem a ovocem.

reklama
reklama