Citronový chlebíček

Suroviny na 4 porce:

2 biocitrony

200 ml mléka

400 g polohrubé mouky

na podsypání 30 g droždí

120 g cukru

2 velká vejce

110 g změklého másla

2 lžičky soli

150 g hrozinek

tuk na vymazání formy

Postup:

Citrony omyjeme horkou vodou, osušíme. Mouku nasypte do mísy a uprostřed uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí a smícháme je s vlažným mlékem, špetkou. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Přidáme zbylý cukr, vejce, máslo, sůl, šťávu a kůru z citronu a vše propracujeme. Těsto hněteme 7 minut v robotu. Nakonec zapracujeme hrozinky. Těsto dáme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Mezitím ho 2x přetočíme. Vymastíme formu, vložíme těsto a necháme ho přikryté ještě 30 minut kynout. Zatím rozehřejeme troubu s kastrůlkem vody na 200 °C. Pak kastrůlek vyjmeme, do trouby dáme chléb a teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Podáváme s tvarohem a ovocem.

reklama
reklama