Cizrna na paprice

Suroviny:


  • 500 g vařené cizrny

  • 2 lžíce másla

  • 2 cibule

  • 1 paprika

  • 400 ml vody

  • citronová šťáva

  • ½ lžičky hořčice

  • 1 pórek

  • 1 lžička mořské soli


Postup:
Ve větším hrnci rozpálíme přepuštěné máslo a dozlatova na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Osolíme, zaprášíme paprikou a necháme ji minutku rozvonět. Přilijeme vývar nebo vodu, přidáme asi polovinu cizrny a rozmixujeme, abychom získali krémovou omáčku.

Tu můžeme ještě propasírovat přes síto, aby byla dokonale jemná. Do omáčky dáme zbytek cizrny, prohřejeme ji a dochutíme solí, pár kapkami citronové šťávy, a chceme-li, tak i hořčicí (není nutná, použijeme-li ji, dáme jí opravdu jen trochu).

Zelenou část pórku nakrájíme na tenké plátky a uvaříme v páře nebo krátce blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Pak ho ihned zchladíme a těsně před podáváním vmícháme do omáčky.

Cizrnový hummus

Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypeme do robotu, postačí nám asi 250g, přidáme jednu lžíci sezamové pasty tahini a rozmixujeme. Postupně přitom přiléváme asi 3 lžíce olivového oleje; trochu si však ponecháme stranou na zakápnutí.

Na závěr přidáme kořenicí přísady: 2 stroužky česneku, sekanou petrželku, sůl, pepř, citronovou šťávu a chilli. Vše krátce prošleháme, aby se vše spojilo do hladké pasty. Hummus můžeme podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápneme ho olejem, aby pasta neosychala.

reklama
reklama

Komentáře