Co byste měla mít v domácí lékárně?

Nemůžete být samozřejmě připravená na vše, měla byste být ale schopná poskytnout sobě a svým blízkým první pomoc v řadě případů. Co by vám tedy doma rozhodně nemělo chybět?

Na odřeniny a popáleniny

Jde o nejčastější drobná poranění, která se nevyhýbají nikomu z nás. Sama jste to určitě několikrát zažila. Koupila jste si nové boty a po jejich prvním prochození, se objevil puchýř.

Vařila jste a nešťastnou náhodou vás popálila vařící voda nebo prskající olej z pánve. Ať už se vám stalo cokoli, určitě jste v takovém případě ocenila polštářkové náplasti, leukoplast či hojivou mast na popáleniny a odřeniny.

Právě to by vám v domácí lékárničce rozhodně nemělo chybět. Pokud chcete být opravdu důsledná, klidně k tomu přidejte i sterilní gázové čtverečky a roztok na dezinfekci kůže, které využijete při čištění rány.

Na bolest hlavy a zubů

V dnešní době už není potřeba se zatínat a pokoušet se přetrpět jakoukoli bolest. Pomoci vám mohou dostupná analgetika, která ji zmírní a zaručí, že si nebudete muset vzít na zbytek dne volno, protože byste nebyla schopná nic dělat.

Na chřipku a nachlazení

V lékárně najdete dnes nepřeberné množství produktů, které vám pomohou snížit horečku, zmírnit bolest v krku, zneškodnit rýmu, zamezit kašli. Je jen na vás, které si vyberete. Určitě neprohloupíte, pokud si do své lékárničky pořídíte teploměr, jedny kapky do nosu a jedny proti kašli, pastilky či sprej na bolest v krku a lék na snížení teploty a zmírnění zánětu. S touto výbavou byste měla jakékoli nachlazení zdárně přežít. Chcete-li být opět pečlivěji připravena, pak si kupte i doplněk stravy s vitaminem C na posílení imunity.

Na žaludeční potíže

Zhruba padesát procent populace se potýká dlouhodobě s problémy, jako jsou bolesti břicha, plynatost, říhání, křeče, průjem nebo zácpa. I pokud vás tyto problémy trápí jen nahodile, buďte na ně připravená. Pořiďte si jeden lék proti průjmu a jeden na zácpu. Hodit se vám pak můžou i prostředky proti překyselení žaludku a pálení žáhy.

Na alergii

Proti alergickým reakcím byla vyvinuta celá řada účinných přípravků a léků. Projevy alergie mohou mírnit přípravky založené na přírodních minerálních látkách, nosní a oční kapky a spreje pomáhají s léčbou celoroční nebo sezónní alergické rýmy (např. zmírňují otok nosní sliznice a zvlhčují ji), zklidňují slzení očí či alergický zánět spojivek. Projevy kopřivky a svědění pak dokážou zmírnit speciální gely a krémy. Nevíte-li, co si pořídit, doporučujeme jedno antihistaminikum pro první pomoc při alergické reakci, zvlhčující oční kapky a přípravek na zmírnění svědění při poštípání hmyzem, spálení od sluníčka či kopřivce.

Na nečekané události

Nikdy nevíte, co se vám kde může přihodit, proto je dobré mít v lékárničce i univerzální potřeby, které využijete nahodile, když to bude nutné. Mezi takové věci patří balíček sterilních rukavic, rouška pro dýchání z úst do úst, obinadlo, obvazová vata, pinzeta, malé nůžky či spínací špendlík.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden