Můj čas na kafíčko

Co dělat, když se pokazí žaludek?

Žaludek se vám bouří? Trápí vás bolestivé křeče, je vám nevolno a břicho máte jako balón? Místo pilulek zkuste šetrnější řešení.

Nepříjemné pochody ve střevech a s nimi související pocity zažije čas od času každý z nás. Cpát do sebe pilulky sice může být řešením, mnohem lepší ale je, když budete znát pár praktických tipů a vědět, jaké potraviny jíst, aby se vám co nejdříve ulevilo a dala jste své zažívání zase do formy. Co můžete napříkad vyzkoušet?

Pomocníky nehledejte v lékárničce. Najdete je ve spíži.

Kurkumový lektvar

Toto žluté koření, kterému se také říká indický šafrán, se s oblibou používá v indické a thajské kuchyni. Je ale také doslova pohlazením pro váš žaludek. Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin, která má antibakteriální i antioxidační účinky, a navíc zlepšuje chuť k jídlu.

Stačí jen ve sklenici vody rozmíchat lžičku kurkumového prášku a vypít. Nebo kurkumu přidávejte přímo do jídla. Prospějete tím játrům, upravíte činnost střev a posílíte slinivku. A navíc jídla s kurkumou báječně chutnají.

Dopřejte tělu víc tekutin

Je to stále stejná písnička, jen se ji naučit. Mnoho z nás pít zapomíná. Naučte se to a pitný režim dodržujte. Kromě pramenité vody jsou ideální hlavně bylinkové čaje, na pokažený žaludek zvolte například mátový, heřmánkový, meduňkový, fenyklový či zázvorový. Popíjejte je po doušcích několikrát denně. Na kávu a alkohol naopak zapomeňte.

Odlehčete jídelníček

Od smažených a tučných jídel dejte ruce pryč. Jen by se vám zbytečně přitížilo. Dobře vám naopak udělají lehce stravitelné bílkoviny (bílé vařené nebo dušené maso), zakysané mléčné výrobky a naservírujte si také hodně ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu. Na podrážděný žaludek zabírá i drůbeží vývar s rýží.

Bylinný panáček

Skvělé léčivé účinky má také kopr. Čajovou lžičku mletých semínek kopru spařte šálkem vroucí vody a nechte 15 minut stát. Pak slijte a nápoj pijte buď před jídlem, nebo po něm.

Podobně si můžete připravit i čaj z anýzu. Pokud máte raději aromatickou skořici, tak přidejte jednu lžičku skořice do 200 ml vody a povařte 10 minut. Oslaďte lžičkou medu a pijte 2krát denně mezi jídly.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden