Můj kousek štěstí

Co dělat, když štípnout?

Milujete procházky v přírodě a posezení na terase? Co si ale počít, když vás bodne včela, vosa, sršeň nebo zaútočí dotěrný komár?

Za dob našich babiček se za nejlepší první pomoc považovalo si postižené místo počůrat.Moč totiž obsahuje látky, které působí jako desinfekce, ničí bakterie. Jaké jsou další rady, jak si v takovou chvíli počínat? Led, cibule a ocet Chlaďte postižené místo tekoucí vodou. Snížíte otok a zabráníte bakteriím usadit se v ráně.Velký otok splaskne po ledovém obkladu. Také cibulový obklad můžete přikládat na postižené místo. Šťáva proniká do kůže a snižuje svědění. Použít můžete také alkoholový zábal. Nakapejte trochu na kapesník a přikládejte půl hodiny na otok.
Alkohol z tkáně vytahuje horkost. Výborně proti svědění pomůže gel z listů aloe vera. Hojivé a dezinfekční účinky mají i šťávy z listů jitrocele, řebříčku nebo z okvětních lístků měsíčku. Nezapomínejte ani na starý osvědčený ocet.Přikládejte namočený kapesník alespoň půl hodiny. Údajně pomáhá i zubní pasta, kterou necháte na štípanci zaschnout.

Správné ošetření

Při bodnutí vosou neutralizujte jed kyselinou, nejlepší je ocet, cibule, citron.Při bodnutí včelou neutralizujte naopak zásadou, což je mýdlový roztok a jedlá soda. Žihadlo odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad. Když vás kousne čmelák, ošetřete místo gelem na bodnutí hmyzem.Místo v žádném případě neškrábejte. Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo a místo zchlaďte kostkou ledu. Většinou nejde o nic vážného, vyleká vás ale bolest. Pobodání sršněm není tak nebezpečné, jako včelou.Na štípnutí komárem nebo ovádem přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku, ta ovády přitahuje. Mějte na paměti, že komáři dávají přednost lidem, kteří se více potí. A pokud se chcete zbavit larev komára na své zahradě, tak věřte, že jsou téměř nesmrtelné.Podle vědců přežijí i roční pobyt ve vesmíru na oběžné dráze. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden