Můj čas na kafíčko

Co dělat při nespavosti?

Přeneste se do říše snů bez pomoci léků

Převalujete se z boku na bok, koukáte bezmocně do stropu a hodiny ubíhají? Máme pro vás několik tipů, jak usnout i ve chvíli, kdy se vám to absolutně nedaří.

Asi každý z nás zažil situaci, kdy je po celém dnu utahaný, oči se mu klíží, ale jakmile si lehne do postele a chce spát, tak spánek ne a ne přijít. Odborně se stavu, kdy nemůžeme usnout říká insomnie neboli nespavost. Je nebezpečná a není radno si s ní zahrávat, protože spánek je pro člověka životně důležitý.

Pokud máme spánku pomálu, projeví se to například zhoršenou soustředěností a pracovní výkonností, podrážděností, psychickou nepohodou, ale i přibíráním na váze. Jak se s nespavostí vypořádat?

Vyzkoušet můžete také různé bylinkové čaje.

Bylinky

Už naše babičky nedaly dopustit na zázračné léčivky. Bylinky i samy sbíraly a sušily, dělaly si z nich nejrůznější směsi, věděly přesně které patří k sobě, aby se navzájem podporovaly.

Nejlepší je udělat si bylinkový čaj a dochutit ho například medem. Vyzkoušejte třeba meduňku, heřmánek, mateřídoušku nebo třezalku. Jestli můžete teplé mléko, můžet si pomoci i sklenicí teplého mléka se lžicí medu.

Předspánková rutina

Podstatný vliv mají na spánek i takzvané předspánkové rituály. Někdo si přečte pár stran knížky, pak si vyčistí zuby a dá horkou sprchu, jiný se věnuje relaxačnímu cvičení, další hraje hry se svými dětmi. Dodržujte tyto zvyky a uvidíte, že se to na kvalitě vašeho spánku co nevidět pozitivně odrazí.

Místnost vyvětrejte

Přetopená místnost spánku do noty také zrovna dvakrát nehraje. V ložnici by měla být teplota maximálně 20 ºC. Před spaním místnost také pořádně vyvětrejte, a pak už netopte.

Ideální také je, když si stáhnete rolety nebo zatáhnete závěsy, aby byla místnost zatemněná. Prodávají se přímo „zatemňovací“ závěsy. Tma totiž způsobuje, že se v mozku vytváří melatonin, který sděluje vašim vnitřním hodinám, že je čas spát.

Trocha fantazie

Pokud jste zkoušela počítání oveček, pak jistě víte, že to moc dobře nefunguje. Místo toho raději popusťte uzdu své představivosti a myslete na své oblíbené místo, kde se cítíte v klidu a pohodě. Prostě šťastná. Klíčem k úspěchu je přemýšlení o scéně, která je natolik poutavá, že vás odvede od vašich myšlenek a starostí.

Soustřeďte se na své dýchání

Je vědecky dokázáno, že pokud se soustředíte na svůj dech, vaše srdce se zpomalí a váš tlak sníží, což jsou ideální podmínky pro usínání. Proto určitě vyzkoušejte techniku 4-7-8. Znamená toto: po dobu čtyř vteřin se nadechujte, pak na sedm vteřin zadržte dech a po dobu osmi vteřin vydechujte. Opakujte, dokud neusnete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden