Moje šťastná hvězda

Co dokáže hojivý řebříček?

Nejlépe se vyjímá v záhonu v různých barevných kombinacích. Své využití ovšem najde i v kuchyni, kde si z něj vyrobíte léčivé lektvary.


Je krásný a barevný na pohled a neskutečně účinný. Poznejte řebříček, který nejčastěji roste v zahradách i na loukách. 


Nenáročný na pěstování


Řebříček se hodí především do smíšených záhonů. Vedle sebe si ale můžete začít pěstovat řebříček žlutý, růžový, červený nebo třeba bílý. Barevná kombinace vypadá v záhoně úchvatně. 


Bylince svědčí slunce  a propustná půda. Zároveň není náročná na vláhu. Ovšem v době růstu a květu, je-li sucho, ji zaléváme častěji. Také ji můžeme hnojit organickým hnojivem.


Řebříček se hodí především do smíšených záhonů.

Množení rostliny

Jakmile je řebříček po odvětu, množíme ho dělením či řízkováním. Vrcholové řízky odjímáme v květnu nebo pak na konci léta. Řebříček obecný však není příliš dlohověký, proto se vám vyplatí ho pravidelně množit. Na podzim ho neseřezáváme. V zimě vám rovněž bude zdobit zahradu, i suché květy jsou krásné.

Co léčí?

Pomáhá nám s mnoha chorobami a pro ženy je přímo blahodárný. Už naše babičky a prababičky používaly řebříček k přípravě čajů, koupelí i tinktury.

Vždycky ho proto měly doma dostatek. Od nepaměti se rovněž traduje, že sedací koupele pomáhají ženám při svalových nádorech dělohy.

Léčí bolesti hlavy a zmírňuje pálení žáhy. Pomáhá proti svalovým i žaludečním křečím a astmatu. V neposlední řadě pomáhá s léčbou nechutenství a se správným fungováním trávicího traktu. 

Velmi účinná je zejména tinktura.

Medicína

Jak si ale takovou medicínu z řebříčku vyrobit? Velmi účinná je zejména tinktura. V případě potřeby užívejte každý den tři až pět kapek.

Prázdnou skleněnou láhev naplňte až po hrdlo květy. Zalijte je čtyřicetiprocentním alkoholem. Lahev nechte čtrnáct dní v teple. Poté tinkturu sceďte.

Velmi účinný je také čaj, který vám vyléčí třeba i nevolnost. Jednu vrchovatou čajovou lžičku léčivky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte ji dvě až tři minuty louhovat. Poté čaj sceďte a ještě horký vypijte.

Mast z řebříčku léčí zase hemoroidy. Zahřejte 100 g másla nebo sádla a přidejte 20 g nasekaných květů řebříčku a 15 g nasekaných listů maliníku. Krátce povařte a odstavte. Druhý den opět mast zahřejte a nakonec prolisujte přes lněnou látku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden