Můj kousek štěstí komerční sdělení

Co je to šeroslepost – a existuje vůbec?

Šeroslepost se projevuje zhoršeným viděním za šera (při soumraku nebo deštivém počasí). V těchto podmínkách vidí lidé obecně hůře, a tak někteří nevěří, že by mohlo jít o onemocnění.


Ale o onemocnění skutečně jde. Příčinou je špatná funkce sítnicových tyčinek v oku, které fungují především pro černobílé vidění a zrak je využívá nejvíce ve tmě a šeru. Jejích nedostatečnost velmi zhoršuje kvalitu vidění za šera i tmy a je dost omezující. Ve dne za světla vidí člověk většinou prakticky normálně, ale stav se výrazně zhorší za šera člověk špatně vidí, ztrácí periferní vidění. V noci je to ještě horší, po rozednění se situace opět upraví.


Příčiny šerosleposti


Příčina narušené funkce tyčinek může být vrozená nebo získaná. Vrozené formy jsou spíše vzácné, ale nebezpečnější, mohou při neléčení skončit i úplnou slepotou. Získaná šeroslepost může souviset s nedostatkem vitamínu A, a některými očními chorobami, jako je například odloučení sítnice, šedý zákal nebo některé stavy po operacích oka. Šeroslepost bývá někdy provázena suchostí očí, změnami na očních spojivkách, a dokonce i poškozením oční rohovky.


Jak zjistit, že jsem šeroslepý


Pokud pociťujete popsané obtíže, měli byste se nechat vyšetřit očním lékařem, aby se vyloučily jiné choroby oka, součástí vyšetření může být zjištění hladiny vitaminu A. Případně vás může poslat ještě na další speciální vyšetření, například genetiku či zkoušku barvocitu.


Jak se léčí?


Při léčbě záleží na příčině. Pokud se zjistí nedostatek vitaminu A je důležitý jeho zvýšený přísun. Je však třeba být opatrní, protože se jím můžete i předávkovat. Obvykle líčka zahrnuje podání 15,000 až 20,000 IU vitaminu A na kilogram tělesné hmotnosti po dobu minimálně 5 dnů. Dále je potřeba dodávat i další látky nezbytné pro správnou funkci světlocitlivých buněk, například lutein a omega3 nenasycené mastné kyseliny, případně léky rozšiřující cévy a zlepšující prokrvení. Při geneticky podmíněném onemocnění je to horší, ale dnes už probíhá na experimentální úrovni chirurgická léčba s transplantací pigmentového epitelu a genovou terapií.

Co můžete udělat sami


V případě získané šerosleposti dobře funguje prevence. Zejména zdravé stravování s dostatkem vitaminu A – mléko, sýry, játra, ledviny, rybí olej, borůvky, mrkev, brambory, brokolice, žlutý meloun, růžový grapefruit, špenát, hlávkový salát, celozrnné potraviny a vaječné žloutky. Občas očím dopřejte také doplňky stravy s luteinem a zeaxanthinem a zinkem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden