Můj kousek štěstí

Co jsem to jenom mohla chtít… ?

Máte pocti, že stále častěji zapomínáte, a bojíte se, že by mohlo jít o vážnější poruchu? Lepší je to zjistit včas.

Možná jste jen přetížení, ale pokud můžete takovou příčinu vyloučit, je lepší nechat se otestovat, zda nejde o Alzheimerovu nemoc nebo jinou formu demence. Včasná diagnóza je totiž zásadní pro úspěšnou léčbu.

Ve spánkové laboratoři se není čeho bát.

Máte pochybnosti?

Varovným signálem počínající Alzheimerovy choroby nebo i jiné formy demence jsou právě poruchy paměti. Pokud se obáváte, že by se to mohlo týkat i vás nebo někoho z vašich blízkých, je dobré nechat se otestovat. Než se ale vypravíte do neurologické ordinace, které jsou v dnešní době i tak dost vytížené a na objednání budete muset čekat dost dlouho, můžete se nechat otestovat v lékárně.

Testování, které provádějí proškolení farmaceuti pomocí originálních materiálů vyvinutých týmem prof. MUDr. Aleše Bartoše, PhD., už funguje ve vybraných lékárnách BENU třetím rokem. Za tu dobu odhalilo, že každý šestý pacient vykazuje příznaky možné poruchy paměti, a těm pak byla doporučena návštěva specializovaného lékaře.

Jednoduchý test vás může zbavit zbytečných obav.

Poruch je ale víc

Otestování i tak zdánlivě běžné věci, jako je paměť, může pomoci odhalit i závažná onemocnění. Možná překvapivě si diagnózu Alzheimerova nemoc vyslechlo jen 6,2 % z testovaných – u více než poloviny byla potvrzena jiná porucha paměti a u téměř 42 % byla zahájena léčba deprese.

Pomůžete i vy?

V rámci výzkumů se lékaři snaží najít nové způsoby zlepšení paměti u seniorů. Jedním z nich je výzkum posilování paměti v noci pomocí takzvaného růžového šumu, tedy monotónního šumu, který dokáže odfiltrovat ostatní rušivé zvuky.

Je určen pro osoby s mírnější poruchou paměti od 65 do 80 let, které absolvují vyšetření psycholožkou a pak stráví noc ve spánkové laboratoři v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Více na tel. 267 162 344 nebo 283 088 161.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden