Moje šťastná hvězda

Co jste nevěděli o včelím medu

Tato sladká pochoutka je již od pradávna považována v lidovém léčitelství za naprostý zázrak. Vždyť kdo by si během nemoci sladil čaj jinak než právě medem! Studie prokázaly, že tento včelí produkt působí v organismu jako přírodní antibiotikum s protizánětlivými účinky.


Medové mýty


Okolo medu však také panují jisté fámy a dezinformace. Jako například tvrzení, že čím tmavší med, tím kvalitnější. To není pravda, jelikož tmavý medovicový med je z nektaru, který tvoří hmyz na jehličnanech. Za nejzdravější se považuje med květový, který obsahuje látky prospěšné zdraví z květů rostlin a bylinek.


Horký čaj nevadí


Asi každý z nás někdy slyšel to, že se čaj musí nechat vystydnout, než do něj dáme med, abychom nezničili všechny prospěšné látky. To je ale právě jen další mýtus. Právě květový med s klidem můžete  do horkého čaje dát. Pokud med neprojde varem, tedy dáte si ho „pouze“ do horkého nápoje, jeho účinky se nesníží.


Užitečný je i vosk


Včely nám dávají nejen slaďoučký med, ale také vosk. Pokud jste si mysleli, že se hodí jen na svíčky, jste na omylu. Ty sice krásně voní, a navíc při jejich hoření nevznikají žádné toxické zplodiny, ale má i daleko prospěšnější využití.


Přidává se například do balzámů na rty, krémů a mýdel, ve kterých zajišťuje elasticitu a ochranu pokožky. Neocenitelným pomocníkem vám bude také v péči o vaši obuv. Kožené boty ošetřené voskem totiž něco vydrží!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden