Můj čas na kafíčko

Co krok, to bodnutí nožem!

Trpíte bolestí jako malá mořská víla při každém došlápnutí?

Patní ostruha dá o sobě vědět už od ranního vyskočení z postele, při větší zátěži, ale i když dlouho sedíte v práci nebo večer odpočíváte. Poradíme vám, co s ní!  

Vznik ostruhy má na svědomí vápenatění připojení šlach k patní kosti. Dochází k němu při dlouhodobém přetěžování nohy. Projeví se bolestivým zánětem. Bodavá bolest vystřeluje z paty do chodidla, nebo po Achillově šlaše do lýtka. Pata bývá oteklá a zarudlá.Patní ostruha vzniká postupně během mnoha měsíců.

Co ji způsobí?

·         opakovaná a dlouhodobá zátěž nohy – běh, chůze po tvrdém terénu, dlouhodobé stání

·         nevhodná obuv – úzká špička, tvrdá stélka, nepružná podešev, příliš vysoký, nebo naopak žádný podpatek

·         deformity nohy – plochá noha, propad klenby, zdeformované kosti

·         úraz chodidla, paty a Achillovy šlachy

·         revmatické onemocnění

Je naprosto nezbytné chodidlům ulevit.

Léčba bez skalpelu

K léčbě ostruhy se používají léky (masti, tablety, obstřiky) na tlumení bolesti a zánětu. Sice načas uleví, ale protože obvykle obsahují kortikoidy nelze je podávat často, protože mají vedlejší účinky: zhoršují prokrvení a snižují hojení. Kortikoidy navíc vysušují tkáně, urychlují vznik artrózy a zvyšují křehkost vazů a šlach. Naopak pomáhají laser, ultrazvuk, ozařování a magnetoterapie, nemají však trvalý efekt. První pomocí je snížení zátěže paty. Lékaři doporučují vkládat do bot gelové či pěnové stélky, tlumící nárazy paty při došlapu při chůzi. Vhodná je obuv s měkkou, dobře ohebnou stélkou a dostatečným prostorem pro chodidlo. Důležité je i snížení nadváhy a spolu s tím i úprava životního stylu a životosprávy.

Vhodná rehabilitace

Naprosto nezbytné je uvolnění svalů lýtka a v chodidle, které jsou důvodem vzniku patní ostruhy.
Pomáhá pravidelné protahování svalů, masáže nohou, relaxační koupele, teplé obklady. Vhodné je cvičení s molitanovým či masážním míčkem (tzv. ježkem) a hnětení chodidla.

Léčba rázovými vlnami

Jde o velmi účinnou metodu s pomocí speciálního přístroje vysílajícího rázové vlny. Používají se dva postupy:

Radiální rázová vlna – jedná se o sérii silných zvukových rázů, které mají nejvyšší energii v místě dotyku přístroje s kůží.

Fokusovaná rázová vlna – jedná se o mnohonásobně zesílené vlny, kde se energie koncentruje a působí intenzivně pouze v místě aplikace.

Dochází k zrychlení cirkulace krve v ošetřované tkáni – zvýšení množství kyslíku, živin a odvodu odpadních látek – a tím k rychlejší regeneraci. Zároveň se pomalu odlupují povrchové vrstvy zkostnatělé ostruhy. Ta alespoň přestává bolet, a to už po první aplikaci.

V začátcích pomůže masáž míčkem.

Snadná operace

Podstatou operace je okamžité odstranění patní ostruhy spolu s částečným odříznutím vazivových struktur v okolí patní kosti. Lékař malými řezy zavede z jedné strany artroskop a z druhé nástroje pro obroušení ostruhy na patní kosti a pro přetětí vazivových úponů. Po operaci je nutné po dobu asi 6 týdnů odlehčit chůzi berlemi. Návrat do plného zatížení včetně sportu je možný nejdříve po 3 měsících.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden