Moje chvilka pohody

Co léčí islandský lišejník?

Když vás začne bolet v krku, na nic nečekejte a začněte popíjet čaj z islandského lišejníku a do druhého dne byste měli mít pokoj. Stejně dobře dokáže i zmírnit infekci dýchacích cest.

Je to totiž skvělé přírodní antibiotikum. Někteří odborníci mu dokonce říkají přírodní penicilin.

Léčivé účinky

Islandský lišejník obsahuje slizové látky, které chrání sliznice hltanu a trávicích orgánů, především žaludku, a speciální lišejníkové kyseliny, jež spolehlivě likvidují zánětlivá onemocnění ústní dutiny, hltanu a trávicí soustavy a také žaludeční a střevní katary.

Řadě lidí dokonce pomohl zmírnit potíže se žaludečními vředy. Díky obsahu hořkých látek ho lze použít také k povzbuzení chuti do jídla. Stimuluje totiž tvorbu žaludečních šťáv i trávicích enzymů a posiluje činnost žaludku.

Na kašel

Výše zmíněné slizy pomáhají při ředění a vykašlávání hlenu, užitečné jsou i při suchém kašli, kdy vytvoří na podrážděných sliznicích povlak. Ten je chrání a zároveň přispívá k jejich zklidnění.

Při dráždění ke kašli a chrapotu, v klimatizovaných místnostech, ve kterých suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest nebo pokud musíte hodně mluvit a namáhat hlasivky, můžete užívat nejen čaj, ale i cucací pastilky s islandským lišejníkem.

Nejlepší je studený

Pokud si chcete sami připravit koncentrovaný nálev, udělejte ho za studena. Bylinu, i tu, kterou koupíte v lékárně, dobře properte v sítku, pak ji dejte do skleněné nádoby s chladnou vodou a nechte přes noc vylouhovat (cca 8 hodin).

Tento postup je nejen nejšetrnější ke slizům, které lišejník obsahuje, ale i vůči dalším látkám, jež se z něj do roztoku vyluhují. Při vaření se slizy zničí.

Dávkování

Macerát můžete před použitím mírně přihřát. Pije se sklenice denně nebo 3–5x denně malý šálek nebo ho můžete přidávat do zchlazeného čaje, připraveného z dalších bylinek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden