Moje chvilka pohody

Co možná nevíte o očích

Zrak je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů. Díky němu vnímáme až 80 % informací z okolí a zároveň skrze oči vysíláme do světa signály či emoce. Možná ale o očích nevíte všechno.

Prozradí závažnou nemoc

Oči mohou signalizovat onemocnění, ke kterému se teprve schyluje. Náhle pokleslé víčko může být předzvěstí mrtvice, nezvykle vypoulené oči mohou naznačovat leukémii, onemocnění štítné žlázy či zelený zákal.

Žluté bělmo ukazuje na žloutenku, vážné poškození jater či rakovinu slinivky břišní, ale i o na nedostatek červených krvinek.

Výsada Evropanů

Na rozdíl od Asie či Afriky se v Evropě kromě hnědé barvy očí setkáváme ještě s modrou, zelenou a šedou. Modrá barva vznikla asi před 10 000 lety v oblasti kolem Černého moře, odkud se rozšířila severozápadním směrem.

V současnosti se vyskytuje ve všech evropských populacích, ale nejvíce modrookých lidí žije ve státech severní Evropy.

Větší sklony k alkoholismu

Světloocí lidé mají větší sklony k alkoholismu. Podle průzkumů trvá těm hnědookým déle vypěstovat si fyzickou závislost na různé návykové látky.

Změna až do tří let

Většina dětí se narodí s modrou či šedomodrou barvou očí, teprve kolem třetího roku získají konečnou barvu. O tom, jaká barva to bude, rozhoduje množství pigmentu neboli melaninu, který obsahuje duhovka.

Ten má vždy hnědou až hnědočervenou barvu. Pokud ho duhovka obsahuje hodně, dítě bude mít hnědé oči, je-li ho málo nebo zcela chybí, oko bude zelené či modré.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden