Moje šťastná hvězda

Co nesmí ve spíži chybět

Tipy na zavařování

Co si budeme povídat, všichni, co rádi zavařujeme a nakládáme, máme pohotovost. Zahrádky se nám začaly odvděčovat za celoroční péči. Jakými výrobky z vlastní kuchyně letos své blízké překvapíte? Pár tipů přidáváme i my.

Jedinečné bazalkové pesto

Pouhá lžička pesta dokáže divy s těstovinami i zeleninou. Pokud ještě nemáte vlastní zkušenost, neváhejte, nebudete litovat.

Suroviny na 3 sklenice po 200 ml:

3 polévkové lžíce piniových oříšků,100 g jemně nasekané bazalky (může být i mražená), 3 až 4 menší oloupané a nakrájené cibule, 50 g nastrouhaného parmezánu, 200 ml olivového oleje, 2 kávové lžičky soli, 2 až 3 stroužky česneku (nemusí být – dle chuti), 1 polévková lžíce teplé vody,1 kávová lžička pomůcky ke konzervování, trochu olivového oleje na zakápnutí

Postup:

Piniové oříšky dáme do igelitového sáčku a válečkem rozmělníme. Spolu s bazalkou, cibulí, parmezánem, olejem a solí (případně i česnekem) rozmixujeme ručním mixerem nejlépe ve skleněné nebo kovové nádobě (není vhodná nádoba z plastu – kvůli zápachu z cibule) na kaši.
V polévkové lžíci teplé vody rozmícháme pomůcku ke konzervování, vmícháme do pesta a plníme jím menší sklenice. Zakápneme olejem a ihned zavřeme víčkem. Otevřené pesto uchováváme na tmavém místě v chladu, spotřebujeme však co nejdříve.

Džem z rakytníku je nápaditý recept, kterým určitě zabodujete.

Džem z rakytníku plný vitaminů

Suroviny na cca 1 l:

1200 rakytníkových plodů, 1 kg cukru, želírfix v poměru 1:1, 2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Zralé plody rakytníku pořádně opereme, pak ve větším hrnci podusíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes jemné sítko. Šťávu zahřejeme, vmícháme želírovací prostředek, kyselinu citronovou a cukr. Když se rozpustí, necháme probublat alespoň tři minutky. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu cukru (napomáhá želírování). Sesbíráme pěnu, která se vytvoří na povrchu, a dáme stranou. Plníme do suchých čistých sklenic. Zavřeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Džem se hodí nejen jako pomázanka, ale v malém množství i k masům nebo omáčkám.

Takto upravený rybíz skvěle nahradí drahou surovinu.

Zkuste naložit rybíz jako brusinky

Tato směs je dokonalá ke smetanovým omáčkám, například ke svíčkové. Protože je pikantní, dodává jim velice příjemnou nakyslou chuť, mnohdy proto ani nemusíte používat zakysanou smetanu.

Suroviny:

1 kg kuliček rybízu, 70 g cukru, 2 rovné kávové lžičky skořice, 2 rovné kávové lžičky kyseliny citronové, 5 lžic rumu, 2 hřebíčky, 2 jalovce

Postup:

Rybíz a cukr promícháme a necháme 24 hodin odležet. Přidáme skořici, hřebíčky, jalovec, kyselinu citronovou a necháme čtvrt hodiny vařit. Ke konci přilijeme rum a plníme do skleniček, které uzavřeme.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden