Moje sladké tajemství

Co nevíte o parfémech

Každá žena by měla dbát na to, aby nejen dobře vypadala, ale také příjemně voněla. Jak a kam se parfém nanáší určitě víte, my vám ale přinášíme zajímavosti, které jste o parfémech možná ani netušily.

Jméno a původ

Název „parfém“ je odvozen od označení per fumum, což znamená „kouřem, skrze kouř“. A kde se parfémy vzaly? Jejich prvním výrobcem byla podle historických pramenů z 2. tis. př. n. l. mezopotámská chemička a lékárna Tapputi.

Vzpomínky

Všimla jste si, že vůně umí velice živě vyvolat vaše staré vzpomínky? Konkrétní parfém vám například i po letech připomene, jak jste se cítila v době, kdy jste jej začala používat. Čím to je? Vysvětlení je docela jednoduché – čichový nerv se nachází v blízkosti dvou oblastí mozku spojených s emocionální pamětí a s pamětí jako takovou.

Světová jednička

Určitě nejznámějším parfémem všech dob je Chanel N° 5. Vznikl v roce 1921 v dílně francouzské módní návrhářky Coco Chanel. Parfém tvoří kompozice více než 80 složek, z nichž hlavní jsou jasmín, růže, kosatec, ylang ylang, vanilka, ambra a santalový olej.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden