Moje šťastná hvězda

Co nevíte o šalvěji

Pamatujete si, co nesměla vypít Saxana ve filmu Dívka na koštěti, aby se nestala člověkem?

Ano, šalvěj přeslenitou neboli babské ucho. Účinky této byliny jsou známy už stovky let. Šalvějí existuje mnoho druhů, pochází z čeledi hluchavkovitých, je silně aromatická a dorůstá do výšky až 70 cm. Poznáte ji podle typické vůně a především listů. Ty jsou podlouhlé a mají stříbrnošedou až zelenou barvu. Šalvěj můžete pěstovat doma jak na okenním parapetu, tak i na zahradě. Ke sběru byliny je nejlepší období od června do července.

Bylina i koření

Léčivé schopnosti šalvěje znali už staří Egypťané, do Evropy se bylina dostala ale až o mnoho století později, když se v devátém století začala pěstovat jako bylinka v zahradách klášterů. Kromě bylinných čajů má šalvěj možné použití i jako koření, které je nahořklé a trpké.

Na žaludek i střeva

Ideálním pomocníkem je šalvěj díky svým protizánětlivým účinkům. Vhodná je i pro ženy v přechodu, protože působí proti nočnímu pocení. Šalvěj oceníte také v případě, že vás trápí žaludeční a střevní problémy. Pokud máte rádi přírodní kosmetiku, zkuste odvar ze šalvěje na oplachování vlasů, když máte lupy, nebo jako léčivou koupel.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden