Můj kousek štěstí

Co ničí naše klouby a co jim pomáhá?

Dost často si bohužel za své potíže můžeme sami, protože klouby zbytečně přetěžujeme. Naštěstí existují triky, jak o ně pečovat, aby sloužily co nejdéle. Osteoartróza patří v současné době mezi nejčastější onemocnění kloubů. Čím vyšší věk, tím větší je bohužel šance, že člověk touto chorobou začne trpět. Kromě věku patří mezi rizikové faktory také obezita, životospráva a pohlaví – u žen se nemoc objevuje častěji než u mužů. Svou roli pak hraje pochopitelně i dědičnost.

Pozor na přetěžování

Někteří lidé se pak s osteoartrózou setkají následkem těžkého úrazu, z něhož se pak nemoc postupně rozvine nebo vlivem dlouhodobého přetěžování, třeba v práci nebo při sportu. Nejčastěji jsou postiženy kolena, kyčle, ramena nebo klouby na rukou. Pokud vás tyto potíže trápí, poradíme vám, jak si od bolesti ulevit. Pakliže vás klouby nebolí, nabízíme tipy, jak o ně co nejlépe pečovat.

Bolest doprovází ztuhlost

Prvním varovným signálem, že je s vašimi klouby něco v nepořádku, je bolest. Ta se objeví nejčastěji po nějaké větší námaze nebo při pohybu. V případech, kdy se nemoc rozvine naplno se s bolestí můžete setkat i když jste v klidu. Pro osteoartrózu jsou typické takzvané startovací bolesti kloubů, což znamená, že jsou na začátku pohybu velmi silné a po delším klidu zase zmizí. Bolest obvykle doprovází také ztuhlost a s pokročilejší nemocí se objevuje také zhoršená funkce kloubů, horší stabilita a omezení hybnosti kloubu. V některých případech se můžete setkat také s otokem.

Vitaminy mají svůj smysl

Dnes a denně na nás z televizních obrazovek útočí reklamy na nejrůznější kloubní výživu a vitaminové komplexy. Většinou se jedná o poměrně drahé preparáty a tak není divu, že lidé váhají, zda je pořídit či nikoli. Nehledě na to, že některé spotřebitelské testy tvrdí, že se jedná o vyhozené peníze.

Odborníci na klouby

říkají ano Podle odborníků není na škodu speciální výživu pro klouby pořídit, zejména pokud aktivně sportujete, jsou vaše klouby nadměrně zatěžovány, máte dispozice k osteoartróze, trpíte bolestí kloubů nebo jste prodělali úraz. Poškozené klouby se sice nevyléčí, ale předejdete jejich předčasnému opotřebení. Pokud chcete, aby vaše klouby prospívaly co nejlépe, zařaďte do jídelníčku zdravé tuky, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, vejce a ryby.

Zdravé tuky a hlavně vápník

Doporučují se také potraviny bohaté na kolagen, to znamená maso s chrupavkami, kůží, kližkou a podobně. Máte-li v rodině dispozice k onemocnění kloubů, myslete na prevenci i u svých dětí nebo vnoučat. Platí to pak hlavně o dívkách. Nejdůležitějším stavebním kamenem je vápník, jehož nedostatek pocítí člověk bohužel až na stará kolena.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden