Můj čas na kafíčko

Co odhalí oční pozadí?

Oko je „oknem“ nejen do duše, ale i do našeho těla

Víte, že z pohledu do vašich očí se dají poznat nejen oční choroby, ale také jiná vážná onemocnění vašeho těla?  

Předepsal vám lékař brýle na dálku či na blízko? Stejně tak ale může odhalit i onemocnění, jako jsou cukrovka, ateroskleróza či vysoký krevní tlak.Lékař totiž pomocí speciální metody, při které vám bezbolestně rozšíří zornici, posoudí rozsah těchto nemocí. Je to proto, že oční pozadí prozradí hodně i o stavu cév ostatních orgánů. Běžné vyšetření tak hraje důležitou roli v časné diagnostice onemocnění cév mozku, srdce a ledvin.

Pár kapek postačí

Pravidelné návštěvy očního lékaře bývají samozřejmostí. Oftalmolog během odborného vyšetření nejprve zornice vyšetřovaných očí takzvaně rozkape. Není třeba se bát, jedná se totiž o bezbolestné vyšetření. Do oka se jednoduše nakape pár kapek preparátu, který roztáhne zornici.

Pohled až na sítnici

Lékař pak má skrz rozšířenou panenku možnost lépe vyšetřit sítnici, na které mohou být změny související se stářím, vysokým krevním tlakem či cukrovkou. Zaměří se také na optický nerv, který bývá poškozen především při zeleném zákalu. Vyšetření očního pozadí, tedy sítnice, cév a optického nervu, se pomocí takzvané štěrbinové lampy s rozšířením zorniček provádí o něco přesněji než pouhým oftalmoskopem, při kterém se oči rozkapávat nemusejí.Jedinou nepříjemností, je rozmazané vidění. To může trvat i několik hodin, proto se po tu dobu nesedejte za volant!

Kdy se vyšetření provádí?

Oční pozadí oftalmolog vyšetří při opakovaných bolestech hlavy a poruchách vidění. Provádí se i při podezření na zvýšení nitrolebního tlaku. Pravidelné prohlídky podstupují diabetici a pacienti s dlouhodobě vysokým krevním tlakem. Vyšetření se provádí pomocí oftalmoskopu či štěrbinové lampy (je přesnější).

Jak se připravit?

Vyšetření oftalmoskopem nevyžaduje přípravu. Před použitím štěrbinové lampy se oči rozkapávají. Sestra nakape do každého oka speciální kapky způsobující roztažení zornic. Poté se na několik minut posadíte do čekárny, aby kapky začaly účinkovat. Po jejich aplikaci se pacientovi na cca 20 minut silně rozostří vidění a bude se špatně orientovat. Stav se postupně upraví.

Jak to probíhá?

Vyšetření oftalmoskopem lze provést vsedě, vstoje i vleže. Lékař k oku přiloží zařízení podobné baterce. Skrz jeho čočku nahlíží dovnitř a kontroluje stav sítnice. Štěrbinová lampa se používá po předchozím rozkapání oka. Lékař zacílí do oka paprsek a prohlíží sítnici pomocí okulárů. Díky roztažení zornic zachytí jemnější detaily.Vyšetření trvá asi 5 minut. Výsledek vyšetření se dozvíte již v průběhu nebo okamžitě po skončení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden