Můj čas na kafíčko

Co Paulové všechny kolegyně závidí? Peklo kvůli Ordinaci!

Na místo další své dobrodružné cesty do Indie a Nepálu, dala přednost tomu, co roky odmítala. Upsala se nekonečnému seriálu. Nelituje toho?

Nestárnoucí herečka a hvězda Ordinace Jana Paulová (62) si už za svůj život prošla hodně těžkými chvílemi. Přišla o otce a záhy na to i o bratra. Roky jí navíc ničily život těžké deprese! S těmi ale díky meditacím a východní medicíně úspěšně bojuje. Jak to dělá?

Stále se usmívající herečka Jana Paulová (62) o sobě tvrdí, že hledání je její životní cestou. Díky přibývajícím létům jí ze života aspoň zmizely některé zásadní oblasti, jako třeba chlapi, kteří pro ni dříve byli daleko důležitější. A myslí tím všechny muže! Ovšem vyjma svého manžela. S tím si totiž opravdu nemá na co stěžovat! S jazzovým hudebníkem a skladatelem Milanem Svobodou (65) žije totiž bez větších skandálů už dlouhých čtyřicet let a nedávno oslavili kulaté výročí. Jak to má ale sympatická herečka se ženami? Jsou divadelní a filmové kolegyně jejími kamarádkami, nebo se na blonďatou sexy šedesátnici koukají skrz prsty?

Jana žije ve velmi spokojeném vztahu již pátou dekádu.

Co se naučila v Indii?

Ve svém věku je Jana stále svůdnou sexy ženou s dokonalou postavou, kterou by jí mohla závidět kdejaká dvacítka. Zřejmě i to má vliv na to, v jakých rolích se herečka nejčastěji ukazuje. Když to není sexu chtivá manželka Vilma z komedie Kameňák, je to náruživá učitelka milostných praktik v oblíbeném seriálu Ordinace či polonahá svůdnice v negližé. Není divu, že kolegyně nad jejími křivkami blednou závistí a kolegové jen mlsně slintají. Přitom podle Jany stačí jen dobrá nálada a pravidelný spánek. Sama ale neměla všechno tak dokonalé, jak se teď zdá. Potýkala se totiž dlouhé roky s endogenními depresemi, což jsou úzkostné stavy bez jasné příčiny. „Ráno jsem se třeba probudila a bezdůvodně mě bolelo v břiše, jako bych měla z něčeho strach,“ přiznala se slzami v očích Jana při vzpomínce na nejtěžší období svého života. Ze všeho jí naštěstí vytáhla tajuplná východní medicína a meditace, ke kterým přičichla v její milované Indii a na které nedá dopustit.

Tahle mladší ze dvou dcer žije trvale ve Francii.

Umí se vypnout na povel

Většina celebrit by v případě takových depresí pravděpodobně sáhla po snadnějším, ale jen krátkodobém řešení v podobě prášků, nebo alkoholu, ale Jana šla jinou cestou. Po víc jak roce dobře ví, že tím, že se naučila cestu do svého nitra udělala dobře. Jak to vlastně sebevědomá herečka dělá? „Umím se do stavu vnitřního klidu dostat vědomě. Když mě někdo rozčílí, nebo když jsem nervózní před premiérou, tak se ztratím někde do koutečku,“ svěřila se se svými meditačními stavy Jana. Prý stačí jen zavřít oči a ponořit se do sebe, až najde svůj bod klidu. Ať už pak hraje před lidmi cokoliv, je to z úplné emoční nuly. Dřív se totiž trochu styděla za to, co svým divákům ze sebe dávala. Teď je všechno jinak! Zlepšení její psychické stránky může pravděpodobně také za to, že se zase naplno pustila do práce. A přesto, že jí hraní naplňuje a baví, svoji profesi při cestách v exotických zemích často cizím lidem radši zapírá. Když například cestuje do Indie, kde se natrvalo usadila její dcera Adéla (30), všem říká, že je ošetřovatelka nebo učitelka. Herečka zní porstě podezřele. Je tedy pravda, že miluje herectví nebo jsou pro ni chvíle na place spíš muka?

Ani v Kameňáku 4 už se neukázala.

Co je pro ni největší hrůza?

Běžně se vzdálených zájezdů, třeba do Ostravy, vrací domů kolem druhé hodiny ráno. V půl páté už jí zvoní budík, aby vstávala do práce s vidinou celého dne natáčecího shonu Ordinace a stresu před kamerami. Tím to ale nekončí. Večer musí ještě předvést prvotřídní herecký výkon před sálem plným lidí v divadelním představení, nejčastěji se svým dlouholetým kolegou a profesním manželem, mimochodem čerstvě ženatým hercem Pavlem Zedníčkem (67). Paradoxně tvrdí, že právě tato vystoupení s Pavlem jsou pro ni jedny z nejlepších, protože si je schopná sáhnout až na dno svých emocí a vyždímat ze sebe maximum. Takhle vypadají velmi často její šíleně nabité dny, kdy už padá vyčerpáním málem do mdlob. „Pak už jen následuje rychlá smrt,“ dodala odevzdaně herečka. Proč se tedy teď tak honí? Že by už zapomněla na to, jak kvůli návalu práce před více jak dvěma lety dopadla? Dělá to snad kvůli penězům? Nebo kvůli čemu riskuje další psychické zhroucení? Nezbývá, než věřit jejím slovům, že se už naučila své duševní stavy ovládat a ani role temperamentní sexuoložky a psycholožky Jarmily Kočkové v Ordinaci jí nevyvede z míry.

Jak to, že návratu po dvaceti letech nelituje?

Všichni jí říkali, aby konečně skousla svou zarytou nelibost vůči všem seriálům! Tak Jana zatnula zuby, a kývla na spolupráci v Ordinaci, dokud ještě vypadá k světu a dá se na ní, podle jejích přátel, prý ještě aspoň trochu koukat. Začíná tak vyplouvat na povrch, že spousta herců a hereček sice dlouhotrvajícími seriály pohrdá, ale stejně v nich většinou dřív nebo později skončí. Čím to je? „Kdysi jsem si dala seriálový zákaz, natočila jsem seriál Nováci, a pak už nic,“ vzpomíná Jana. Rozhodnutí spadnout do kolotoče věčného natáčení bez vidiny konce by dnes už ale neměnila. A to i kvůli kladným ohlasům ze všech stran. Je vidět, že i taková vedlejší role dvakrát týdně na televizních obrazovkách dokáže finančně vykompenzovat celoživotní přesvědčení. Nebo se skrývá za tímhle osudovým zlomem ještě něco jiného? Vynahrazuje si snad vtipnou postavou sexkoučky Jarmily a střídáním seriálových partnerů právě fakt, že sama celý život strávila v nekonfliktním vztahu s jedním mužem?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden