Můj čas na kafíčko

Co pomáhá na křečové žíly? 

Komplikace s žilami mohou někdy vést dokonce až k plicní embolii.

Křečové žíly (varixy) jsou nejčastějším cévním onemocněním, které jako typická civilizační choroba postihuje zejména obyvatele vyspělých zemí. My v Evropě jsme na tuto nepříjemnost překvapivě náchylnější než například Asiaté nebo černoši.

Křečové žíly vznikají, když začnou selhávat žilní chlopně. Přestávají být schopné zabránit zpětnému toku krve, krev je přetlačená do povrchové žilní sítě a hromadí se v žilách nohou. Roztažení žil pak způsobuje i hormon progesteron.

Přitěžujícími faktory jsou zvýšení nitrobřišního tlaku v těhotenství, nadměrně dlouho trvající stání či sezení, obezita, zvedání těžkých břemen, nedostatek pohybu a cvičení nebo časté křížení nohou, ba i zácpa.

Sekundární varixy vznikají nejčastěji jako následek hluboké žilní trombózy při přetrvávajícím uzávěru hlubokých žil v důsledku zvýšeného tlaku v povrchovém žilním systému nebo v souvislosti s poškozením chlopní hlubokého žilního systému. U druhotných varixů se rychleji rozvíjejí kožní změny a otoky.

Kaše z pohanky žilnímu systému prospěje.

Potíže způsobené varixy

Zpočátku mohou být varixy pouze vadou kosmetickou. Nejčastějšími obtížemi je pocit napětí, tíže nebo slabost končetin, zvláště večer po denní námaze či delším stání nebo sezení a v horku.

Běžné příznaky jsou tupá a pálící bolest, otoky kolem kolen a kotníků, noční křeče, svědění kůže, pigmentace, ekzémy a kožní změny. Velké množství těchto a podobných obtíží mohou ovšem způsobovat také nejrůznější ortopedické příčiny.

Nezapomeňte jíst hodně ořechů.

Projezte se ke zdraví

Léčbu lze rozdělit na konzervativní a chirurgickou. Konzervativní postup volíme v případě, kdy pacient nechce nebo nemůže podstoupit jiný druh léčby či pokud lékařská vyšetření neprokážou nutnost operace.

Mezi takovéto postupy patří léky, které ale představují jen podpůrnou terapii, snižují obtíže a křeče. Léčba pomocí kompresivních bandáží zmírní bolesti a zabrání dalšímu rozšiřování žil.

Mezi další osvědčené konzervativní postupy patří cvičení, chůze nebo změny stravy, kterou je nutno upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitaminů, rutinu a citrínu.

Nejlépe vyhovuje vegetariánská strava se zvýšenou konzumací pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny.

Je potřeba omezit bílý cukr a také se vyhnout konzervovaným a jinak nezdravě upravovaným potravinám, např. smaženým jídlům, v neposlední řadě pak tabáku, alkoholu a soli. Pomáhá střídání teplé a studené vody a tlakové masáže.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden