Moje chvilka pohody

Co pomůže na afty a popraskané koutky?

Není vám příliš do smíchu, protože vás neustále bolí popraskané koutky úst? Nemusí to být vždy způsobeno pouze nedostatkem vitaminů skupiny B. Vyzkoušejte naše tipy.

Obohaťte jídelníček

Ve chvíli, kdy vám začnou rudnout koutky, praskají, pálí a svědí, znamená to, že vám v jídelníčku něco chybí. Nejčastěji je to vitamin B, železo a zinek. Do jídelníčku proto zařaďte listovou zeleninu, mléčné výrobky, ořechy a luštěniny.

Pozor na kvasinky

Problémy s koutky mohou být spojeny také s příznaky některé nemoci, většinou se jedná o kvasinkovou infekci, někdy také cukrovku. Pokud nepomůže doplnění vitaminů a minerálních látek, navštivte lékaře, který předepíše vhodnou mastičku nebo léky.

Přírodní medicína

Olivový olej je velmi účinný na bolavé ústní koutky. Smícháním olivového oleje nebo másla s rozdrobeným droždí vznikne kašička, kterou můžete potírat popraskané ústní koutky. Pomoci může i lžička medu smíchaná s deseti kapkami rybího oleje.

Směs nanášejte na popraskané koutky před spaním a nechte asi půl hodiny působit. Dobré je, přikrýt místo kusem látky nebo sterilní gázy, aby se směs lépe vstřebala.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden