Můj kousek štěstí

Co prozradí rty o zdraví?

Rty v dobré kondici se nemusí bát obličejové gymnastiky

Stav rtů může hlásit nesprávnou péči, špatnou životosprávu, i onemocnění. Naučte se jejich signálům rozumět.

Kůže na rtech je až pětkrát tenčí než okolní pokožka, tím pádem je mnohem více náchylná k různým kožním problémům. Ty mohou mít různé původy i projevy.

Suché a popraskané

Právě suché rty jsou jedním nejčastějších problémů, které nás trápí. Obvykle bývají důsledkem dehydratace organismu, proto pijte čistou vodu a hydrataci rtům dodejte kvalitním balzámem. A pozor, nikdy ze rtů neodlupujte suchou kůži, nekousejte si je, a hlavně si je neolizujte.

Namísto kýženého zvlhčení byste totiž dosáhli přesného opaku, tedy vysušení. Šupinky a odlupující se kůže může mít příčinu i v nedostatku vitaminů a spánku. Dopřejte si vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, ošetřete rty výživným balzámem a dopřejte tělu i mysli regeneraci.

Kvalitní balzám dodá rtům nutné živiny.

Koutky hovoří o infekci

Příčin bolestivých prasklin v koutcích může být mnoho. Způsobují je například hormonální změny, alergie, užívání některých léků, povětrnostní vlivy, různé infekce a záněty v těle, ale i nedostatečná výživa.

Pokud se objeví, doplňte tělu železo, zinek a vitaminy skupiny B, zejména B2 a B6. Pokud vás koutky vašich rtů trápí podezřele často, může se jednat i o předzvěst cukrovky. V tom případě se nechte podrobně vyšetřit u svého lékaře.

Opary

Opar se zákonitě objeví vždy v tu nejméně vhodnou dobu. Začíná brněním rtů, které je předzvěstí vzniku bolestivých puchýřků. Způsobuje je nakažlivý herpetický virus, který zůstává v těle i po odeznění oparu a může být kdykoli v budoucnu znovu aktivován v oslabeném těle.

Zabránit jeho opakovanému vzniku je těžké. Je potřeba posilovat imunitu, vyhýbat se stresu, přímému slunci a zdravě se stravovat.

Dobré rady

• Rty si můžete také spálit od sluníčka, používejte proto balzámy s ochranným faktorem

• Pocit mravenčení rtů může být příznak dlouhodobého stresu a úzkosti

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden