Můj čas na kafíčko

Co říkají vaše klouby?

Rozpoznat blížící se ochlazení a změny počasí podle bolesti kolen nebo kyčlí není žádný zázrak. Umí to předvídat lidé s revmatem i artrózou. Jak je to možné?

Za bolest může tlak

Na bolest kloubů mají vliv změny počasí. V důsledku poklesu atmosférického tlaku může totiž dojít k otoku kloubů, jenž se projevuje bolestivostí. Chladnější počasí vede ke ztuhlosti kloubů a podepisuje se i na psychice.

Ve dnech bez sluníčka vidíme svět černě, a tak můžeme být citlivější i na vnímání bolesti. Z téhož důvodu se hůř nutíme k pohybu, což u osob trpících onemocněním kloubů zhoršuje stav.

Co vede k otokům?

K typickým onemocněním kloubů patří revmatoidní artritida a artróza. Zatímco artrózu způsobuje „opotřebení“ v důsledku postupné ztráty chrupavky, revmatoidní artritida je autoimunitní zánětlivé onemocnění s dosud neobjasněnou příčinou. Obě doprovází kromě bolesti i ztuhlost, otok či deformace kloubů. U revmatu bývá i únava či horečka.

Pohyb vážně pomáhá

Revmatoidní artritida ani artróza se nedají zcela vyléčit, léčba se proto soustředí na mírnění příznaků. Využívají se různé léky na bolest a zánět, ale stěžejní je cvičení. Vhodné jsou protahovací cviky, plavání či jízda na kole, které klouby nepřetěžují. Důležitá je i hmotnost v normě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden