Můj čas na kafíčko

Co s podvrtnutým kotníkem?

Chodníky jsou namrzlé každou chvíli. A i když si dáváte pozor, stejně můžete uklouznout. To má často za následek podvrtnutí kotníku.


Špatné došlápnutí

O podvrtnutí hovoříme v případě, že se kloub kotníku dostane do nepřirozené polohy, přičemž dojde k poškození vazů, které kloub drží ve správné poloze. Příčinou bývá většinou špatné došlápnutí. Postižený cítí už při došlapu, že se kloub nepřirozeně vychýlil. Zároveň se objeví prudká bolest. Při podezření na podvrtnutí je důležité rychle povolit nebo vyzout botu, protože v další fázi se objevuje otok.

Rozsah poškození


V nejlehčích, a také nejčastějších případech vznikají na vláknech vazů pouze drobné trhlinky. To sice značně bolí, hybnost kloubu ale není nijak ovlivněna. Při druhém stupni postižení si vaz zachovává celistvost, ale praskliny jsou masivnější. Kvůli větší bolesti je obtížnější i pohyb. Úplné přetržení vazů znamená nejen nejtěžší postižení, ale také naprostou nemožnost normálního pohybu.

Od obkladů k operaci

Lehké podvrtnutí se dá řešit studenými obklady a zpevněním kotníku ortézou. S vážnějším je třeba co nejdříve navštívit ortopeda. Ten dokáže určit míru poškození, vhodnou léčbu i následnou rehabilitaci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden