Moje chvilka pohody

Co se zimní únavou?

Za zimní únavu může málo světla a hormon melatonin. Tělo vzpruží hluboké dýchání i bylinky.

Mezi pravidelné spouštěče zimní únavy patří nedostatek slunce a nadprodukce hormonu melatoninu. Únavu zažene kvalitní spánek, bylinky i činnosti, které provádíme automaticky.

Ovocné šťávy

Vitamin D přilévá do žil energii a tělo jej obvykle získává ze slunečního záření. Pokud ho tedy organismus nemůže vstřebat ze světla, alternativním zdrojem vitamInu D mohou být například mořské ryby, mák či tvrdé sýry.

Tělu je potřeba dodávat i další vitamíny, které doplňují energii a nabíjejí optimismem. Na jídelníčku by se měly objevit kromě čerstvé zeleniny a ovoce také ovocné šťávy. K odstranění únavy pomůže i posila jater například pomocí ostropestřce, jalovce či rozmarýnu, vhodná je i tinktura z černého rybízu.

Co nás tlumí?

Tlumicí účinky na organismus má v zimě i hormon melatonin. Ten vzniká a hromadí se v průběhu noci a rovněž při nedostatku světla, což se v zimě týká většiny dne. U citlivějších jedinců se pak následkem jeho nadprodukce mohou dostavit výraznější projevy, jako je zhoršení psychického stavu, vyšší nutnost spánku, nechutenství a snížení pracovní výkonnosti.

Na druhou stranu je tento hormon základem kvalitního spánku, který tělo potřebuje, aby získalo více sil a bojovalo s celodenní únavou.

Důkladný spánek

V tomto případě je prospěšný častý pohyb venku přes den, kdy se cíleně vystavujeme světlu ve vyšší intenzitě, v noci pak důkladný odpočinek. Vědomě posílit lze i produkci hormonu serotoninu, který má vliv na to, jak se cítíme.

Platí, že čím více se ho v těle vytvoří, tím jsme veselejší a máme více sil. I zde je základem strava založená na zdravých tucích, ovoci a zelenině, stejně jako dostatek odpočinku. Relaxační účinek má lípa velkolistá.

Ta podporuje klidné usínání a zlepšuje spánek. Pokud se kromě únavy cítíte i ve stresu a podráždění, zklidnit umí kozlík lékařský.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden