Moje chvilka pohody

Co si ti psi říkají?

Psi jsou zrovna tak společenští tvorové jako lidé. Na rozdíl od nás však používají ke vzájemné komunikaci řeč těla. Podívejte se s námi na základní slovníček psí řeči.

Znát význam jednotlivých psích pohybů a gest je dobré hned z několika důvodů. Zaprvé můžete předejít mnoha konfliktům mezi psy. Když budete vědět, že vás pejsek vysílá stresový (varovný) signál nebo takzvaný konejšivý (zklidňující), budete podle toho moci správně a včas zareagovat.

Nesprávné pochopení signálů a potrestání psa v okamžiku, kdy se snaží říci „prosím, uklidni se a nech mě být!“, totiž může mít velmi ničivý účinek na vztah s ostatními psy, i mezi vámi dvěma.

1 Vzájemným očicháváním hlavy a pozadí, ale i moči, o sobě získají psi mnoho informací. Například zjistí, jak je druhý pes starý, zda je nemocný, vykastrovaný, šťastný nebo unavený. Pes, který jako první očichá tomu druhému „podvozek“, je dominantnější a sebevědomější.

Pokud jsou psi uvolnění, neježí se, nezatahují uši, dejte jim čas, aby se vzájemně dostatečně očichali. Pokud vidíte, že jeden ze psů začíná na druhého upřeně zírat, naklání se strnule dopředu nebo zvedá pysky, ukončete seznamování dříve, než dojde ke konfliktu.

2 Když pes pokládá jinému psovi hlavu na krk, ramena či hřbet, dává tím většinou najevo dominantní postavení. Pokud se druhý pes z této pozice vysmekne, dává tím najevo, že je mu to nepříjemné. Nejlépe zareagujete tak, že půjdete v klidu pryč. Psi neokřikujte, ani nedávejte najevo strach.

3 Olizování čenichu je projevem velmi těsné vzájemné vazby. Oba psi se dobře znají, důvěřují si, jsou si rovni. Když se dva psi „pusinkují“, nijak nezasahujte. Zůstaňte stranou a dovolte jim, aby si svou vzájemnou lásku užili. Pak je přivolejte, dejte jim nějaký povel a odměňte je pamlskem.

4 Pokud se pes strnule naklánění vpřed a přenášení váhu na přední nohy, mějte se na pozoru, protože se schyluje k rvačce. Psa držte na vodítku nakrátko a jděte uvolněně a v klidu dál. Na psa nekřičte – jakákoli reakce z vaší strany by totiž mohla jeho agresi ještě podpořit.

5 Když spatří váš pes při procházce jiného psa, tahá za vodítko tak, že se div neuškrtí? Jeho pohnutky mohou být přátelské, ale i agresivní (to platí tehdy, má-li naježenou srst, agresivně štěká a na vodítku se vzpíná). Řešení je v obou případech stejné: nácvik chození na vodítku. Během výcviku používejte vodítko dlouhé asi 1,5 metru, tím získáte nad psem větší kontrolu a omezíte jeho akční rádius. Když půjde kolem jiný pes, zavelte „sedni“ nebo „koukej“. Pokud pes poslechne, odměňte ho slovně i pamlskem.

Signály, které psi používají

Konejšivé: Snaží se jimi dát jinému psovi (nebo člověku) najevo, že s ním mají přátelské úmysly a nehodlají se prát. Patří sem třeba olíznutí se, zívnutí, odvrácení hlavy ke straně, lehnutí, zvednutí přední tlapky, otočení se k psovi bokem nebo zadkem, čmuchání země nebo zpomalení chůze až úplné zastavení.

Stresové: používá je v situacích, které jsou mu nepříjemné, když se cítí takzvaně v úzkých. Varovné signály vám mají napovědět, že něco není v pořádku. Patří se například opakované olizování, snaha odejít pryč, stažení uší dozadu, přikrčený postoj, plazení, strnulost, upřený pohled, napjaté tělo, naježená srst, vrčení, štěkání nebo chňapání. V případě, že je přehlédnete a včas nezareagujete, tak pravděpodobně dojde k nějakému incidentu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden