Moje chvilka pohody

Co škodí duši?

Na naši duševní pohodu má vliv i všední rutina, způsob myšlení a nevhodné životní návyky. Které to jsou? Klíčovou roli hraje fyzická aktivita. Zlepšuje náladu a zmírňuje příznaky deprese a úzkosti. Může obnovit sebedůvěru.

Zkuste třeba denně chodit 15 až 20 minut a nálada se vám zlepší. S nepohodou, úzkostí a nabíráním na váze je spojen nepořádek kolem nás. Proto zbytečné věci vyházejte a ostatní ukliďte.

Špatný spánek, špatný den

Velký vliv na duševní zdraví má spánek. Jeho kvalita i délka. Omezte několik hodin před spánkem konzumaci kofeinu a alkoholu. Vypněte také včas televizi, počítač, tablet a mobil, protože modré světlo, které z nich vychází, snižuje vylučování melatoninu.

To může narušit váš biologický rytmus. O spánek vás připraví i potlačovaný vztek a frustrace, neustále se vracející negativní myšlenky. Je dobré vše v klidu ventilovat.

Neporovnávejte a nepřepínejte

Z pohody a klidu vás velmi snadno dostane tetička závist. Nesrovnávejte proto vlastní příjem a majetek s tím, co mají ostatní. Zkuste být vděční za to, co máte vy. Podle posledních výzkumů se u toho, kdo pracuje více než 11 hodin denně, zvyšuje více než dvojnásobně riziko deprese.

Pokud navíc celý den sedíte a jste v místnosti, na zdraví vám to nepřidá. Běžte po pracovní době do přírody, na sluníčko. A hlavně. Nenoste si práci domů.

Netlačte na pilu

Vykašlete se na perfekcionismus. Neustálé úsilí o vysoký standard a výkon je cestou ke zklamání a nízké sebedůvěře. Vytyčte si dosažitelnější cíle, přijměte chyby a radovat se z dílčích úspěchu. Užívejte si cestu, nejen cíl. A budete v pohodě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden