Moje chvilka pohody

Co škodí zdraví?

Nejen dramatické a stresující zážitky zanechávají v člověku smutek a vyvolávají otřes. Také všední rutina a špatné návyky mají na náladu i zdraví vliv. Škodit může zejména nedostatek fyzické námahy.

Pohyb totiž mírní depresi a úzkosti. Posiluje sebedůvěru. Stačí denně 20 minut chodit. Důležitý je také pořádek nejen v duši, ale i ve vašem okolí. Nepořádek má na svědomí prý i nabírání na váze. Aby vám bylo lépe, vyvarujte se závisti a dbejte n a dobrý spánek.

Pracujte s myšlenkami

Naučte se také zvládat neustále se vracející negativní myšlenky. Nenechte se jimi ovládat. Pochopte je a minulost v sobě vyřešte. Přitom potřebujte odpustit sobě i druhým. Pomůže vám při tom hluboké dýchání a meditace.

Nejdůležitější je naučit se pracovat s potlačovaným vztekem. Negativní emoce je důležité ventilovat, vhodným způsobem. Pokud druhému sdělíte svoji zlost asertivně a klidně, budete se cítit mnohem lépe, než kdybyste křičeli a prudce reagovali.

Psychické problémy vám přináší také přepracovanost. Při práci více než 11 hodin denně se zvyšuje riziko deprese dvojnásobně.

Neseďte doma, jděte ven

Škodlivé je i to, když je člověk zavřený doma nebo v kanceláři. V umělém osvětlení, bez čerstvého vzduchu a slunce. To člověka ubíjí. Proto je dobré, nezůstávat pod střechou zbytečně dlouho.

Jděte se ale projít raději do parku než do chaotických městských ulic. Vyhýbejte se sociální izolaci a pocitu samoty. Bavte se s přáteli. Choďte do společnosti. Přihlašte se do nějakého kurzu. Zkuste se více radovat ze života. Budete mít nejenom dobrou náladu, ale i pevnější zdraví.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden