Moje šťastná hvězda

Co trápí slavné a bohaté?

Příběhy o obětavosti

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Nevyhýbá se nikomu z nás, tedy ani osobnostem. Co trápí slavné a bohaté? « Lidské neštěstí má mnoho podob. To krátkodobé dělá vrásky na čele třeba jen pár dnů a pomine tak rychle, jak přišlo. Horší je, když nepřízeň osudu trvá delší čas, popřípadě přetrvá navždycky.

Stále táhnou za jeden provaz

Když si moderátor a hudebník MAREK EBEN (58) bral za ženu svou lásku ze studií, krásnou a velice talentovanou herečku MARKÉTU FISCHEROVOU (57), neměl ani ponětí o tom, jak brutálně je oba zaskočí její náhlá mozková příhoda, která Markétu od jejích 26 let už navždy upoutala na kolečkové křeslo. Nezbývalo než zmobilizovat síly a s danou skutečností se naučit žít. Moderátor pověsil na čas herectví na hřebíček, protože chtěl získat prostor, který by mohl věnovat manželce. „Markéta se ze své schoulené polohy na kolečkovém křesle pořád směje. Je to ona, která nepřipouští špatné nálady ani deprese. Dokázala se stát téměř soběstačnou, sama se nají, na umělohmotném křesílku ve vaně umyje,“ řekla s obdivem o Markově manželce SVĚTLANA NÁLEPKOVÁ (55). Eben sám k tomu poznamenává: „My Ebenovi se nerozvádíme. U nás v rodině to nikdo neudělal. Když jste církevně oddáni, praktikující katolíci, vnímáte manželství jako svátost. Závazek na celý život. Markéta je ta jediná pravá. Nikdy jsem o tom nepochyboval.“ Markéta nyní žije v bezbarierovém domě u Karlových Varů. Není to výsledek nějaké manželské krize, je to promyšlený krok ženy, bezvýhradně věřící svému muži, které se na venkově lépe daří. Eben se netají tím, že každý člověk může podlehnout pokušení. „Já se modlím, aby to pokušení nepřišlo. Ne náhodou se o něm píše v otčenáši. Ta modlitba není zas tak dlouhá a věta ‚neuveď nás v pokušení‘ v ní je,“ dodává herec, jenž by se asi jen těžko dopočítal, kolik manželství v jeho okolí se nepovedlo.

Nejdůležitějším mužem v životě je pro Kateřinu Kornovou její syn Filip.

Hlavní roli hraje mateřská láska a cit.

KATEŘINU KORNOVOU (49) nejdříve osud navnadil manželským svazkem se zpěvákem JIŘÍM KORNEM (67), daroval jim dvě děti, ale pak si to rozmyslel, a bylo po štěstí. Když FILIP (25) oslavil rok, začaly se objevovat první signály, že s jeho zdravím není něco v pořádku.Lékaři po mnoha složitých vyšetřeních konstatovali, že je postižený. Diagnóza zněla mozková obrna, autismus a epilepsie. Krátce nato se rozpadlo i pětileté manželství s Kornem. Modelka a bývalá podnikatelka zůstala na děti sama. Sebrala veškerou odvahu a rozhodla se, že postiženého syna nikdy neopustí. Nejdřív si musela vyřešit vztah s o čtrnáct měsíců mladší dcerou KRISTINOU (23), dnes úspěšnou baletkou, aby pochopila matčinu zvýšenou péči o bratra a nežárlila. „Vysvětlila jsem jí důvody, proč se Filipovi věnuji víc, a ona to přijala skvěle,“ vzpomíná na počátky Kateřina. „Kristinka se stala mojí pomocnicí,“ dodává Kornová. Dospívání jejího syna bylo trochu jiné než u zdravých kluků, protože v téměř dospělém těle pořád vězel malý chlapec. Časem to Kornová zvládla i díky odborné pomoci, bez které by se s největší pravděpodobností neobešla. Autismus, mozková obrna a epilepsie je kombinace onemocnění, které amatér nezvládne sám. S péčí o syna pomáhá i exmanžel. Dělá pro Filipa vše, pokud mu to dovolí jeho neustálý nedostatek času. A i když Katka sama absolvovala řadu odborných školení a přečetla množství rad, přesto si stejně pořád myslí, že nejdůležitější roli ve vztahu k synovi hraje především její nekonečná láska, trpělivost a skvělé domácí zázemí.

Bývalá kandidátka na prezidentku je především matkou.

Díky synovi našla důvod žít

TÁŇA FISCHEROVÁ (68) je známá jako herečka, je však i velmi politicky aktivní ženou. Byla poslankyní, výrazně se angažuje ve veřejném životě především v oblasti charity, vzpomeňme například na její předvánoční adventní koncerty, které musela po 21 letech opustit kvůli své kandidatuře na prezidentku. Kromě jiného se stará o svého syna KRYŠTOFA (40), jehož otcem je nedávno zesnulý skladatel PETR SKOUMAL (†76). Hereččin syn je od malička postižený dětskou mozkovou obrnou. Do konce života bude upoutaný na invalidní vozík a potřebuje trvalou péči, protože jeho vývoj se zastavil na úrovni batolete. Onemocnění mu lékaři diagnostikovali v roce života. Herečka zůstala s nemocným synem sama a vůbec to neměla lehké, protože ji opustil partner, Kryštof byl totiž Skoumalovým nemanželským dítětem. Navíc Fischerová zůstala v té době i bez angažmá. O tomto velmi nesnadném období života řekla, že tenkrát jen těžko hledala důvod, proč něco dělat, proč vůbec žít. Žít ale musela už kvůli synovi, a tak se naučila život brát se vším, co přinesl. Aby si Kryštof zvykl, že s ním nebude navždycky, a svým způsobem se „osamostatnil“, umožnila mu střídavě pobyt v ústavu a doma. Přesto pro ni zůstává tím nejdražším, co v životě má.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden