Můj kousek štěstí

Co všechno dokáže šťovík?

Pro svůj velký obsah kyseliny šťavelové jej můžeme sníst nejvýš 100 g denně. Je dobře jej kombinovat s mlékem, smetanou, sýrem a vejcem.

Pro svůj značný obsah železa, manganu, draslíku a křemíku a mnoho vitamínu C výrazně ovlivňuje krvetvorbu a podporuje vyprazdňování střev. Na jaře sbíráme mladé křehké lístky. Přidáváme je do jarních salátů, nakyslých polévek, zejména do boršče, k rožněnému masu, do majonézy, bramborových salátů a tvarohových pomazánek. Mladé listy šťovíku jsou křehké, mají svěží citrónovou chuť, která se skvěle hodí také do bylinkového másla, tvarohu, jogurtu a nejrůznějších pomazánek. Dochutí i polévky či omáčky, nejlépe se smetanovým základem. Kombinují se skvěle s vejci a sýrem. Zlehčují chuť masa. Listy špenátu mají obdobné využití jako špenát, se kterým se také ideálně snoubí.

Hasí žízeň a jasní pleť

Při velkém vyčerpání a pocitu žízně je několik listů šťovíku, snědených na louce, ideální první pomocí. Šťovík osvěží, dodá energii a uhasí žízeň, dále má močopudný účinek, léčí kurděje, ledvinové kameny a písek, močové kameny a písek, čistí střeva a krev a pomáhá překonat jarní únavu. Jeho osvěžující kyselá chuť je ideální protiváhou smetanových jídel. Ze šťovíku si můžete vyrobit dokonce osvěžující zdravý nápoj. Je to skvělý pomocník pro krásnou pokožku, které velmi prospívá. Mladé listy slouží k obkladům a maskám. Kašovité obklady hojí také různé kožní neduhy a ulevují při lupénce. Vyšlechtěné odrůdy šťovíku, které se pěstují, mají jemnější chuť a jsou oblíbené zejména ve Francii, ve francouzské kuchyni a kosmetice..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden