Můj čas na kafíčko

Co všechno se dělo Třískovi vteřiny před smrtí? Mrazivé poslední přání!

Byla to opravdu nešťastná náhoda? Proč jsou nejasnosti kolem jeho šokujícího tragického odchodu?

Poslední a záhadné okamžiky života Jana Třísky (?80) na Karlově mostě připomínají zapálené svíčky, záplava květin a vzkazy od jeho fanoušků. Co přesně se v osudové sobotní odpoledne stalo? A proč zraněné herecké legendě nikdo ihned nepomohl?

Všechny zasáhla zpráva o smrti legendárního herce Jana Třísky (†80) jako blesk z čistého nebe! Nešťastný pád ze čtrnácti metrů na patu pilíře Karlova mostu a do Vltavy mu vzal život. Ve studené řece, která měla jen deset stupňů, se topil dlouhých deset minut, než se někdo odvážil za ním skočit. „Nechci uvěřit, že Honza už tu s námi není. Byl to vynikající herec a skvělý kamarád, s jeho odchodem se neumím smířit,“ truchlí nad svým dlouholetým kamarádem Janem Třískou  herec Jan Hrušínský (62) a další herci. Všichni se shodují na tom, že nešlo o jeho dobrovolný odchod ze světa. K sochám na Karlův most si Jan Tříska totiž chodíval sedat pro štěstí vždy před natáčením nového filmu.

Do myslí obdivovatelů se nejvíc zapsal jako nezapomenutelný Igor Hnízdo z Obecné školy.

Rituál se mu stal osudným

Tentokrát to měl být film režiséra Jiřího Mádla (30) Na střeše, kvůli kterému Tříska přiletěl z Ameriky z Los Angeles, kde se po emigraci se svou rodinou natrvalo usadil. Teď se mu ale jeho magický rituál krutě vymstil. „Šli jsme kolem asi ve čtvrt na čtyři. Ptala jsem se toho starého pána, co seděl na kamenném zábradlí s nohama dolů, jestli by nebylo lepší sednout si obráceně. Usmál se a řekl: To je v pořádku! Ještě jednou jsem se tam vrátila, ale klidně mi odpověděl: Takhle je mi dobře,“ uvedla náhodná kolemjdoucí po Karlově Mostu, Jitka Nováková z Vysočiny. Herec tam dál seděl ještě dlouhých čtyřicet minut.

Všem kolegům bude chybět jako herec, ale i kamarád.

Nenašel se dopis na rozloučenou

Dvakrát po vyzvání ochranky seskočil dolů z kamenné římsy zpátky na most. Ale vylezl tam i napotřetí, a pak… Ztratil rovnováhu? Nebo to byl úmysl? „Napomenul jsem ho, že na sochy se neleze, on slezl, omlouval se a chvíli jsme spolu mluvili. Byl úplně v klidu, ani náznak nějakého smutku nebo sebevražedného úmyslu,“ tvrdí hlídač ochranky i člen Sdružení výtvarníků Karlova mostu Roman Kotrč, kterému se nelíbilo, že Tříska leze po památném sousoší svatého Norberta, Václava a Zikmunda. Nechal se snad herec nakonec vyprovokovat několika pokřikujícími mladíky, kteří ho popichovali, ať klidně skočí, že to dá? Nebo šlo o nešťastnou shodu náhod? Že by skutečně šlo o sebevraždu, vyloučila záhy policie, která okamžitě prohlédla pokoj v hotelu na pražském Klárově, kde byl herec ubytován. Dokonce běžná zdravotní prohlídka prováděná u herců vždy před natáčením každého filmu kvůli pojištění ukázala, že představitel ne- zapomenutelného Igora Hnízda z filmu Obecná škola byl zdravý. Jaký jiný důvod by tedy měl ukončit tímto způsobem svůj život?

Strašný křik, pád a dlouhé ticho

Bál se opravdu tak stárnutí a nemohoucnosti, jak v rozhovorech říkával? „Každý rok je tu plno skokanů z mostu. Přitom dopadnout do Vltavy z té výšky naplocho, to je jako pád na beton,“ komentovala smutnou smrt prodavačka šperků, která tráví na Karlově mostě každý den. Slyšela křik kolemjdoucích nad hrůzným pohledem na padající tělo. Ale proč herci po šokujícím pádu do ledové vody dlouho nikdo nepomohl? „Z Karlova mostu jsme slyšeli výkřiky a volání o pomoc. Lidé tam mávali rukama a ukazovali na řeku. Pak jsme uviděli plující tělo, které se v proudu zachytilo o mostní pilíř,“ popisují děsivý konec své dovolené dva polští turisté, důlní záchranáři Jaroslaw Jasita (40) a Jaroslaw Ruda (39), kteří se plavili na parníku. Shodili ze sebe oblečení a chystali se skočit do vody. Posádka je nejprve chtěla zastavit kvůli hrozícímu nebezpečí. Obrátili se tedy na kapitána, protože za posádku odpovídá on, a když mlčel, brali to jako souhlas a skočili tonoucímu na pomoc. Tříska už ale po dlouhých minutách spočíval na hladině bez známek života. Záchranáři ho obrátili obličejem nahoru a vytáhli ho na palubu. „I když nereagoval, asi patnáct minut jsme ho resuscitovali. Jeden z nás mu dával masáž srdce, druhý umělé dýchání.

Zemřel, když za ním letěla

Pak mu naskočilo srdce a po sedmi minutách začal reagovat, obrátili jsme ho na bok, aby se mu lépe dýchalo,“ vyprávějí oba hrdinové. Jenže deset minut bez kyslíku byla bohužel příliš dlouhá doba. Záchranka převezla herce do Ústřední vojenské nemocnice, ale byla to jen otázka času. „Bylo nám jasné, že život pacienta skončil. Chtěli jsme ho ale do příletu manželky držet alespoň ve stavu, kdy mu fungovaly nezbytné životní funkce,“ uvedli lékaři. Manželka se s ním ale už rozloučit nestihla. Ačkoli ihned po zprávě  o neštěstí sedla na letadlo, milovaný Jan zemřel, zrovna když letěla nad Atlantikem...

Splní se mu jeho poslední přání?

Velkolepý pohřeb české legendy proběhl v pátek 6. října v Národním divadle. Rozloučit se s ním přišly stovky hereckých kolegů a přátel, kteří u rakve drželi stráž. Po rozloučení byla odvezena a symbolicky zastavila celou rušnou dopravu. Český herec měl jasno, kde chce být pochovaný. „V Liboci u Prahy býval takový malý hřbitůvek, kam jsme si jako kluci chodili hrát. V Americe mě napadlo, že tam by mě měli pochovat.“ Jenže hřbitov v Liboci už je zavřený a pohřbívat se tam nesmí. Tak dostal jiný nápad: „Až zemřu, chtěl bych být rozptýlený do moře“. A v tom, co chtěl, měl opravdu jasno. „Nerozmlouvejte mi to, jak žiji. Jsem jen člověk, který musí zemřít. Proto mě nechte žít tak, jak chci,“ řekl jednou Tříska, který naposledy hrál ve filmu Po strništi bos. Kde nakonec herec spočine? Splní se mu jeho přání?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden