Můj čas na kafíčko

Co všechno se mění S VĚKEM

Pigmentové skvrny, světlejší oči i vlasy, povislá prsa. Přibývající věk se na vaší tělesné schránce bohužel očividně podepisuje. Ale nejde jen o změny vzhledu. Dost výrazně se mění například i vaše zažívání.

Máte pocit, že najednou chodíte na záchod méně často než dříve? Nemusí to okamžitě znamenat, že trpíte nějakým onemocněním střev. Jak stárneme, jsme zkrátka k těmto změnám náchylnější. Může za to třeba i fakt, že čím jsme starší, tím méně pohybu máme. Tudíž se změní i pohyb našich střev. S postupem věku také méně dbáme na to, co jíme, takže se najednou může stát, že máme ve stravě méně vlákniny. A v neposlední řadě také mohou ovlivnit počet cest na záchod léky.

Pozor na některé léky!

Nemusíte být zrovna na smrt nemocní, abyste brali více léků, než když jste byli mladší. Protože mezi medikamenty, které mohou ovlivnit vaše zažívání a trávení, patří mimo jiné třeba antidepresiva, léky na krevní tlak, doplňky železa nebo léky na bolest. Dříve než se začnete děsit, z čeho asi tak můžete mít zácpu, a sáhnete opět po nějakých lécích, bedlivě si přečtěte příbalový leták, kde tuto informaci o nežádoucích účincích určitě najdete.

Méně svalů

S věkem se také projeví i opotřebovanost vašich svalů. Můžete sice posilovat, ale vaše břišní svaly nebudou tak pevné, jako byly v mládí. Neznamená to, že by vám nefungovaly, ale jejich pohyb se trochu změní. Proto s postupem věku dochází k tomu, že nechodíme na záchod tak často jako v mládí. Svaly už prostě pracují pomaleji – stejně jako trávení.

Kdy to není v pohodě

Nejde jednoznačně říct, co je přesně v pořádku. U každého z nás je interval, ve kterém chodíme na záchod, různý. Stejně tak to může být ovlivněno ženským cyklem, kdy některé dámy mají velkou potřebu častěji než po zbytek měsíce. Podle odborníků je normální vše od chození třikrát denně až po stav, kdy musíte na záchod pouze třikrát týdně. To, čeho bychom si měli všímat, je konzistence a barva stolice.

Rychlejší trávení podpoří vláknina.

Nepodceňujte prevenci

I v tomto případě by člověk měl poslouchat svou intuici, a sám tak vycítit, že se něco změnilo, aniž by k tomu bylo jasné vysvětlení. Od padesátého roku byste měli chodit na pravidelné prohlídky, při kterých se kontroluje, zda se ve stolici neobjevuje krev, která je ale zatím pouhým okem neviditelná. Může jít totiž o příznak rakoviny tlustého střeva.

Jak zlepšit trávení?

Nicméně pokud už nechodíte tak často jako dřív, ještě to neznamená, že se s tím musíte smířit. Rychlejší trávení můžete snadno podpořit. Stačí, abyste do svého jídelníčku opět zařadili dostatečný přísun vlákniny – ať už skrze celozrnné pečivo, ovesné vločky, sušené ovoce nebo luštěniny. Jestli jste rezignovali na cvičení, pak se k němu vraťte. Kromě toho, že to prospěje vaší postavě, pomůže to i tomu, aby se vaše vyprazdňovací návyky zase srovnaly.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden