Můj čas na kafíčko

Co zklidní rozbouřený žaludek?

Žaludek patří mezi nejdůležitější orgány trávicího ústrojí. Někdy však může dojít k poruše trávení, které se projevuje buď před jídlem, anebo po jídle.  

Při pocitu na zvracení vyzkoušejte pelyněk Může vás bolet anebo rovnou budete mít nutkání zvracet.

Jak těmto obtížím předejít?

Na zánět žaludku pomáhá čaj z vachty a pelyňku. Smíchejte 30 g vachty trojlisté a 30 g pelyňku pravého. Přelijte jednu čajovou lžičku směsi dvěma decilitry vroucí vody a deset minut louhujte. Čaj pijte třikrát denně. Pokud vás trápí špatné trávení pak si připravte odvar z jedné čajové lžičky fenyklového semene roztlučeného v hmoždíři a přelijte ho opět dvěma decilitry vroucí vody. Louhujte patnáct minut a poté čaj sceďte. Pijte ho dvakrát až třikrát denně. Při velkých žaludečních potížích zabírá čaj ze zeměžluči. Tři čajové lžičky natě zeměžluči lékařské přelijte půllitrem vroucí vody, nechte odvar pět minut louhovat a následně sceďte. Pijte ho vždy na lačno, nejlépe ráno, půl hodiny před snídaní.

Škytavky vás zbaví kopr

Ta vzniká při nadměrném dráždění bráničních svalů či drážděním dýchacího centra v mozku. Dráždění většinou vyvolává rychlá konzumace potravin, přejídání se, alkohol, perlivé nápoje nebo rychlé střídání teplých a studených potravin. Většinou na to pomáhá zadržet na několik desítek vteřin dech, voda s citronem nebo dýchání do dlaní. Pokud ale ani jedno z toho nezabere, přichází na řadu čaj ze semene kopru. Jedna čajová lžička semene kopru se spaří dvěma decilitry horké vody a nechá se tři minuty louhovat. Občas pomáhá i kousek zázvoru, který musíte sát po dobu pěti až deseti minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden