Čočková polévka s octem a olejem

Příprava: 55 min. Cena za 1 porci: 19 Kč

Suroviny na 6 porcí:

● 450 g čočky

● 4 snítky tymiánu

● 1 palice česneku

● 1 bob. list

● sůl

● pepř

● 1 l zel. či drůbežího vývaru

● 1 malý svazek hladkolisté petrželky

● 6 lžic červeného vinného octa

● 6 lžic extra panenského olivového oleje

Postup:

Do velkého hrnce vsypeme čočku, všechny bylinky, bobkový list, česnek, sůl a pepř, přilijeme litr vody a vývar podle své volby a přivedeme k varu. Částečně přiklopíme a vaříme čočku doměkka. Trvá to zhruba půl hodiny. Vyjmeme česnek a vymačkáme stroužky ze slupek zpátky do hrnce.

Vyndáme bobkový list (můžeme ho uschovat na ozdobu) a tymiánové stonky. Potom vmícháme nasekanou hladkolistou petrželku a podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme zakápnuté octem a olivovým olejem. Ať si je každý doleje do polévky podle svojí chuti.

reklama

Komentáře